Tekenen voor investeren in Tilburg-Noord

23 juli 2021
Een verbeelding van de toekomst van Tilburg Noord

Beeld: Group A

De gemeente Tilburg, WonenBreburg en bouwbedrijven BPD en VolkerWessels hebben getekend voor langjarige samenwerking in Tilburg Noord. De partijen werken al zo’n 2 jaar samen binnen de zogeheten PACT-aanpak.

Stadsmaken 3.0. Zo omschrijven de partijen deze voor Nederland unieke manier van samenwerken. Gemeente, WonenBreburg en de bouwbedrijven verenigd in ACT! werken inmiddels zo'n 2 jaar samen in Tilburg Noord aan vier doorbraakinitiatieven. Deze samenwerking wordt nu bezegeld met de afspraak om langjarig samen te werken aan de ontwikkeling van Tilburg Noord. De kern van deze samenwerking is dat sociale en fysieke investeringen hand in hand gaan. 

Caroline Timmermans (WonenBreburg): "Als ik door mijn oogharen naar Noord kijk, dan zie ik de potentie van deze multiculturele wijk. Het is geweldig om die mogelijkheden op deze manier te kunnen ontwikkelen. De kunst is om de wijk te verrijken en het goede wat er is in ere te houden. Die handschoen pakken we graag samen op." 

Investeringsagenda

PACT (People Acting in Community Together) is een investeringsagenda voor Tilburg Noord, West en Groenewoud. Initiatieven op het gebied van wonen, werken, leren, veiligheid en ondernemen komen tot stand vanuit vernieuwende samenwerking. Op dit moment gebeurt dat in Noord aan de hand van vier doorbraakinitiatieven: de Kapelmeesterlaan,  het foodconcept aan de Mascagnilaan, Art Village/ForwArt en de Stempels.

De vier doorbraakinitiatieven worden omgezet naar concrete projecten. Ieder doorbraakinitiatief heeft een eigen planning, en is in een andere fase. In het najaar staat als eerste concrete stap de bouw van Art Village in het Ypelaerpark op de planning. Dit is erop gericht dat jongeren in Tilburg-Noord meer toekomstperspectief ervaren. 

Groter geheel

Het creëren van voorzieningen voor individuele ontplooiing voor de jeugd in Noord verlangt ook goede plekken om te trainen en te ontwikkelen. Erik Leijten (BPD): "Wij beschouwen woningbouw altijd als onderdeel van een groter geheel. Wonen heeft te maken met je thuis voelen. Daar komen verschillende uitdagingen, functies, belangen en partijen bij elkaar komen om het gebied duurzaam en toekomstbestendig te ontwikkelen. Vanuit onze integrale aanpak zoeken wij altijd naar deze combinatie van doelen en uitgangspunten. Dit vraagt dat wij ons langer verbinden aan een project of een wijk. En daarom werken we vol overtuiging samen met andere partners in PACT-Noord.” 

Fysieke aanpassingen

Het omvormen van een woonwijk – als eerste proef – om socialer wonen in Noord te kunnen realiseren, betekent ook fysieke aanpassingen van diezelfde buurt. De transformatie van de flats aan de Kapelmeesterlaan vraagt ook om het toevoegen van nieuwe woningen en het vrijspelen van flats voor maatschappelijk gebruik. En het verder realiseren van Noord als de multiculturele eetkamer van Tilburg leidt tot de ontwikkeling van publieke ruimtes. Toon van Laarhoven (VolkerWessels): “Onze sector staat aan de vooravond van een ingrijpende transitie. Bewust bouwen aan onze leefomgeving vanuit vakmanschap is noodzakelijk. Onze ambitie daarin is bij te dragen aan gezondheid en geluk van gebruikers en bewoners. De koppeling van vakmanschap en opleiding is daarbij voor ons een prachtige combinatie. Met deze langjarige samenwerking met onze ACT!-partner BPD, WonenBreburg en gemeente Tilburg kunnen we aan deze transitie een flinke steen bijdragen.”

Ontwikkeling

Wethouder Rik Grashoff: "In mijn bestuurlijke carrière heb ik veel samengewerkt met ontwikkelaars en woningcorporaties. Ik kende deze constructie nog niet, waarbij drie partijen werken aan de ontwikkeling van een wijk, door langdurig en met betrokkenheid sociaal en fysiek te investeren. Ik vind het dan ook uitermate interessant om te ervaren tot welke resultaten we met en voor bewoners al 'doende en denkende' weten te komen."