Tilburg en Breda willen Special Olympics organiseren

08 oktober 2021
De wethouders en de sporters

(Foto Jorgen Janssens)

De gemeenten Tilburg en Breda stellen zich samen kandidaat voor het gastheerschap van de Special Olympics Nationale Spelen 2024: het grootste nationale sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking.

De steden slaan de handen ineen om dit bijzondere evenement naar Brabant te halen. Ook de provincie en BrabantSport werken mee aan de kandidaatstelling. Op 8 oktober werd het bidbook aangeboden aan de organisatie. Daarbij waren de wethouders van Tilburg (Rolph Dols) en Breda (Daan Quaars) en de gedeputeerde sport van de provincie (Stijn Smeulders) aanwezig.

Genieten en feesten

Bij de Spelen zijn zo’n 20 verschillende sporten te zien, waaronder atletiek, voetbal, hockey, zwemmen. Met zo’n 2.500 sporters en 1.500 begeleiders geeft dit event alle ruimte om ieders talent tot bloei te laten komen. Vanuit heel Nederland komen deelnemers samen om een lang weekend te sporten, te ontmoeten en vooral om samen te feesten en te genieten. Net als bij andere events kan ook de Special Olympics alleen bestaan bij de gratie van vrijwilligers en zijn er zo’n 1.500 vrijwilligers nodig.

Sport voor iedereen

Sporten en bewegen moet in Brabant voor iedereen die wil mogelijk zijn. Sport heeft een positief effect op het welzijn en welbevinden van Brabanders. Voor alle Brabanders, met en zonder beperking of aandoening. Sport maakt dat er zoveel mogelijk Brabanders een nog fijnere plek hebben om te leven in deze provincie. Met provinciale steun worden ook voorafgaand aan het evenement in de hele provincie de G-sporters geactiveerd om meer te gaan bewegen.

Inclusieve gemeente

Rolph Dols: “Tilburg heeft als doel een inclusieve gemeente te zijn waar mensen gezond en gelukkig kunnen leven. Met de Special Olympics onderstrepen we de inclusiviteit: iedereen kan en mag meedoen in onze samenleving. Dus ook op het gebied van sport willen we mensen met een verstandelijke beperking blijven uitdagen.”

Komende maanden beoordeelt de landelijke organisatie het ingediende bid, naast eventueel andere  binnengekomen kandidaatstellingen. Naar verwachting wordt in het eerst kwartaal van 2022 duidelijk wie in 2024 de spelen mag organiseren.