Tilburg gaat door met Jongeren Op Gezond Gewicht

28 juni 2019

De gemeente kiest voor de komende 3 jaar weer voor de JOGG-aanpak: iedereen in de omgeving van het kind draagt een steentje bij aan een gezonde leefstijl. Tilburg werkt sinds 2013 met deze aanpak.

Hoe meer kinderen in een omgeving met gezonde keuzes opgroeien, hoe groter de kans dat zij een gezondere leefstijl ontwikkelen. Samen met scholen, ouders, sportverenigingen, bedrijven, overheden en zorgverleners streeft de gemeente Tilburg naar een omgeving waar gezonde keuzes de normaalste zaak van de wereld zijn. De JOGG-aanpak richt zich op drie hoofdthema's; bewegen, water drinken en groente en fruit eten. JOGG stimuleert daarom betere sport-, beweeg- en speelfaciliteiten en een gezonder voedingsaanbod. Het uiteindelijke doel is de stijging van overgewicht bij kinderen van 0 tot 19 jaar om te zetten in een daling.

Sportwethouder Rolph Dols: "Ik geloof sterk in een integrale aanpak. Mensen, maar kinderen bij uitstek zijn heel flexibel in het aanleren van nieuwe dingen en tegelijkertijd ook gevoelig voor verleidingen. Met de JOGG-aanpak maken we samen van de gezonde keuze de meest logische. Dat doen we door het leuk én makkelijk te maken. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de playgrounds van de Krajicek Foundation in Tilburg waar kinderen worden uitgedaagd om te sporten maar bijvoorbeeld ook aan de inmiddels 19 openbare watertappunten in de stad."

Eerste resultaten

Inmiddels zijn er 142 gemeenten die de JOGG aanpak inzetten. In Tilburg  zijn nu 28 gezonde scholen en 44 basisscholen met een groen schoolplein dat uitdaagt om te bewegen. De teller van het aantal openbare watertappunten bij sport- en speelveldjes staat op 19. Het is nog te vroeg om over de hele linie een daling van kinderen met overgewicht te zien.

Lees meer over de huidige JOGG-aanpak op sportintilburg.nl