Tilburg Shelter City 2018

14 maart 2018
Screenshot van de website van Shelter City

De Soedanese journaliste Madeeha kwam op 13 maart in Tilburg aan. Ze blijft hier tot begin juni in het kader van Shelter City. Dit is een initiatief voor mensenrechtenactivisten die in hun thuisland bedreigd worden.

Madeeha gaat onder meer gastlessen geven op het Beatrix college, het Willem 2 college en het Theresialyceum. Shelter City is een idee van Justice and Peace Nederland in samenwerking met een aantal steden in Nederland. Mensenrechtenactivisten die in hun land bedreigd worden, zijn te gast in een van de steden. Onder meer om op adem te komen en hun werk in een veilige omgeving voort te zetten. Ook gaan ze in gesprek met maatschappelijke organisaties, met inwoners uit de shelter cities en de politiek. En ze volgen trainingen op het gebied van veiligheid of lobby.  Shelter Cities in Nederland zijn onder meer: Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Nijmegen en Zwolle.

Meningsuiting

Madeeha (1959) werkt sinds 1985 als journalist in Soedan. In 2007 richtte zij samen met anderen een organisatie op met als doel de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in Soedan te bevorderen. Ook stond ze aan het hoofd van de politieke afdeling van de krant 'Alayam', waar ze zich voornamelijk richtte op economische rechten, sociale rechten, culturele rechten, vrouwenrechten en gendergerelateerd geweld in conflictgebieden.

Onstabiel

De algemene politieke situatie in Soedan is onstabiel door de aanhoudende oorlogen in Darfur, Zuid-Kordofan en de Blauwe Nijl. Ondanks het feit dat Madeeha haar mensenrechtenwerk actief voortzet, denkt zij dat dit voor haar het juiste moment is om voor 3 maanden weg te gaan uit deze situatie.