Tilburg Trofee voor Bressers Metaal B.V.

20 september 2019

(Foto: Anja van Eersel)

Het Tilburgse bedrijf Bressers Metaal B.V. heeft 19 september een Tilburg Trofee gekregen uit handen van burgemeester Theo Weterings. Het bedrijf bestaat 125 jaar.

De burgemeester reikte de trofee uit tijdens de viering van het jubileum en bij de opening van het nieuwe pand van het bedrijf aan de Apollostraat 10 in Tilburg.

IJzerhandel Joh. Bressers

Bressers Metaal B.V. begon eind 19e eeuw als IJzerhandel Joh. Bressers aan de Monumentstraat in Tilburg, met magazijnen aan de vroegere Emmastraat en het Kerkpad. Ook was er vanaf 1908 een winkel in de Heuvelstraat. Later werd de naam veranderd in Joh. Bressers & Zonen en kwamen ook andere metalen en onder meer gereedschappen, kachelonderdelen en bouwmaterialen in het assortiment. In 1961 verhuisde het bedrijf, onder leiding van inmiddels de derde generatie Bressers, naar industrieterrein Kraaiven en in 1970 werd daar een nieuw complex geopend. Modernisering heeft altijd een belangrijke rol binnen het bedrijf gespeeld. Zo was Bressers in 1966 de eerste staalhandel in Nederland, die over een eigen volautomatische conserveringsstraat (staalstralen en verfspuiten op basis van watergedragen verf) voor walserijproducten beschikte. In 1995 ontving het bedrijf het predicaat Koninklijk en verhuisde het naar industrieterrein Vossenberg.

Machinepark

Bij Bressers Metaal werken 70 medewerkers. Het bedrijf opereert vanuit een ultramodern staaldistributie- en staalservicecentrum op industrieterrein Vossenberg, waar men gebruik maakt van een computergestuurd machinepark. Bressers Metaal beschikt over een eigen insteekhaven aan het Wilhelminakanaal en levert producten, wel of niet behandeld, aan een groot aantal verschillende afnemers. Het gaat hierbij om staalconstructiebedrijven, betonstaalvlechtbedrijven, bouw- en betonbedrijven en de metaalverwerkende industrie. Als kanaalgebonden bedrijf heeft het een belangrijke rol gespeeld om de noodzaak van de verbreding en verdieping van het Wilhelminakanaal bij de rijksoverheid onder de aandacht te brengen. Ook is het bedrijf bezig met duurzaamheid: op het dak van de fabriek liggen 2.100 zonnepanelen.