Tilburg Trofee voor Rijnen Brandstoffen

23 september 2019

(Foto: Anja van Eersel)

Het Tilburgse bedrijf Rijnen Brandstoffen ontving op 21 september een Tilburg Trofee ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan. Burgemeester Theo Weterings reikte de trofee uit.

Rijnen Brandstoffen is een Tilburgs familiebedrijf en is sinds 1919 totaalleverancier op het gebied van warmte. Grondlegger van het bedrijf, Antonius Rijnen, begon in 1919 met de verkoop van steenkolen in de Bisschop Janssenstraat. Het bedrijf zit op bedrijventerrein Vossenberg en wordt het gerund door de 3e en 4e generatie. Het bedrijf heeft zich met de ontwikkeling van brandstoffen weten te handhaven in de huidige markt en levert nu diesel, Traxx, Adblue, gassen en smeermiddelen.

Groei

Inmiddels wordt het gerund door de 3e en 4e generatie. Rijnen Brandstoffen is een bijzonder bedrijf. Niet in de laatste plaats omdat het nog steeds groeit (in 15 jaar van 6 naar 20 medewerkers), maar ook omdat nog steeds een substantieel deel van de omzet (30%) komt door de verkoop van kolen en briketten. Rijnen is een van de grootste kolenleveranciers van Nederland en België en een hotspot op het gebied van kolenkennis. De klanten zitten in heel West Europa. Het bedrijf maakt zelf een kolensamenstelling specifiek voor de doelgroep. Zo rijdt de stoomtrein in de Efteling op speciale kolen die relatief weinig fijnstof bij de verbranding produceren. Maar ook stoomtreinen in andere landen rijden op kolen van Rijnen. Naast stoomtreinen, trams en stoomgemalen worden de kolen gebruikt door smederijen en steenfabrieken. Ook is het bedrijf exclusieve leverancier van 'badger pallets', een nieuwe duurzame brandstof die de (geïmporteerde) fossiele brandstoffen zoals olie en gas steeds meer verdringt. Deze pallets worden zorgvuldig geproduceerd en er wordt enkel hout gebruikt, dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.