Tilburg-Waalwijk opnieuw Logistieke Hotspot

23 april 2020

Voor de tweede keer op rij is Tilburg-Waalwijk uitgeroepen tot belangrijkste Logistieke Hotspot van Nederland. De regio kreeg de meeste stemmen in de jaarlijkse nationale verkiezing.

De verkiezing gebeurt door een panel van 33 logistieke experts en is een initiatief van Logistiek.nl. Op de tweede plaats eindigde West-Brabant. Almere-Lelystad-Zeewolde kwam op de derde plaats terecht. Venlo-Venray is voor het eerst in de geschiedenis van deze verkiezing buiten de top-3 geëindigd.

Cijfers

De regio Tilburg-Waalwijk is voor het tweede achtereenvolgende jaar als beste uit de bus gekomen. De logistieke hotspot kreeg van de panelleden de meeste stemmen in 3 van de in totaal 7 categorieën, op basis waarvan de ranking uiteindelijk tot stand is gekomen. De meeste stemmen scoorde de hotspot in de categorieën: medewerking gemeente, motivatie van personeel en beschikbaarheid infrastructuur. Daarnaast eindigde Tilburg-Waalwijk samen met de logistieke hotspot Utrecht (Lage Weide)-Nieuwegein-Vianen ook als eerste in de subcategorie beste nationale e-fulfilment hotspot. Bij de vier andere criteria: beschikbaarheid personeel, beschikbaarheid grond en panden, bereikbaarheid logistiek knooppunten en duurzaamheid eindigde Tilburg-Waalwijk op achtereenvolgens de vierde, achttiende, zevende en tweede positie.

Trots

Sandra Smits is voorzitter van de stuurgroep Smart Logistics van Midpoint Brabant en operationeel directeur van Kivits Drunen uit Waalwijk. Zij is trots op de prolongatie van de logistieke hotspot nummer 1 positie van Tilburg—Waalwijk. "Die prolongatie komt mede door de succesvolle triple helix samenwerking van ondernemers, overheid en onderwijs." Ook stelt Smits dat de focus op digitalisering, duurzaamheid en arbeidsmarktontwikkeling in Midden-Brabant er aan toe heeft bijgedragen dat voor de tweede keer de eerste plaats in de hotspotverkiezing is behaald. "Wij willen koploper zijn en blijven in slimme en duurzame logistiek en daarmee is het opnieuw bereiken van deze titel een enorme opsteker."

"Een eervolle en bijzondere prestatie", zegt ook Berend de Vries, wethouder Economie van Tilburg. "In deze regio werken we hard aan de logistieke sector van de toekomst. Een sector die samen met ons zoekt naar een evenwicht in economische ontwikkeling, groei en werkgelegenheid enerzijds. En duurzaamheid, biodiversiteit, woonplezier en recreatie anderzijds. Dat de sector voor het tweede jaar op rij deze erkenning krijgt, is een felicitatie waard!" Collega-wethouder Ronald Bakker van de gemeente Waalwijk vindt dat de prijs opnieuw een bevestiging is dat deze Brabantse regio er veel aan doet om juist in de logistiek een ondersteunende rol van betekenis te spelen. "Het prolongeren van de titel is voor ons één van de aanmoedigingen om daar mee door te gaan en de aanpak en strategie ook naar andere sectoren uit te breiden."