Tilburgse energiecoaches aan de slag

27 augustus 2020
De vier energiecoaches op een rij

4 energiecoaches gaan vanaf september 2020 inwoners met een lager inkomen helpen bij het besparen van energie. Ze volgden een speciale opleiding, waarvoor ze 26 augustus hun certificaat kregen.

De gemeente Tilburg wil in 2045 energieneutraal te zijn. Om dat te bereiken is onder meer een jaarlijkse besparing van 2% op het energieverbruik nodig. De meest eenvoudige manier om energie te besparen, is door het gedrag aan te passen. Daarvoor hoeven bewoners geen grote investeringen te doen in huis. Met het aanpassen van het gedrag en het juiste gebruik van de producten kan een huishouden tot 130 euro per jaar besparen op de energierekening.

Energiecoaches

De stichting achter Energiebox heeft de energiecoaches opgeleid en neemt ze in dienst. De coaches krijgen door deze re-integratie op de arbeidsmarkt weer nieuwe perspectieven doordat ze aan de slag kunnen als energiecoach. Het streven is om ze klaar te stomen, zodat ze na enkele jaren kunnen doorstromen binnen de markt van het geven van energieadvies.

Vanaf 1 september gaan de energiecoaches op pad in een Tilburgse wijk, waar de inwoners al zijn geïnformeerd. De coaches komen op afspraak bij de mensen thuis en nemen dan een gratis Energiebox mee. Daarin zitten producten die helpen energie te besparen in huis. Zoals een ledlamp, radiatorfolie en een tochtstrip. Ook geven ze advies over bijvoorbeeld korter douchen en de verwarming lager zetten. Woningeigenaren worden benaderd door de gemeente en huurders door de woningbouwcorporaties Tiwos, WonenBreburg of TBV wonen.

700 huishoudens

De gemeente Tilburg bekijkt na een jaar samen met de betrokken woningcorporaties hoe de inzet van de energiecoaches bevalt. De bedoeling is dat de coaches dan aan ongeveer 700 huishoudens bespaaradviezen hebben gegeven. Werkt deze aanpak goed en zijn de mensen er tevreden over, dan komt er een vervolg.