Tilburgse Kermis 2018 zonnig en gemoedelijk

30 juli 2018
Foto van kerktoren en hoge attractie

Deze editie van de Tilburgse Kermis was de warmste ooit. Dat zorgde al met al voor een zeer relaxte sfeer op de kermis. Dat is terug te zien in het historisch lage aantal aanhoudingen.

Kermiswethouder Erik de Ridder blikt tevreden terug op de afgelopen 10 dagen: "Ook dit jaar hebben we weer stappen gezet om de kermis verder te vernieuwen. De Pink Chapel waar je ook op Roze Maandag kon trouwen was natuurlijk helemaal geweldig. Net als de slaapbubble ernaast. Ook de Jaozeetie expositie in NS16 was bijzonder geslaagd. En wat te denken van het rooftopconcert van Wulf? Of de begrafenis met de geweldige show van vuurwerk en lasers.”

Diversiteit

Nieuw dit jaar was de Desperados Roadshow die de Spoorzone omtoverde tot enorme loungeplek. En er was ook voor het eerst een junior kermiswethouder. Christiano van 10 jaar heeft een middag lang de honneurs waargenomen. En ook de kermisbraderie was dit jaar voor het eerst, waar mensen konden rondsnuffelen in relatieve rust. Natuurlijk waren ook de traditionele toppers er weer bij: de kermis-mis, Blauwe Zondag, Roze Maandag, de Kermisbingo, de badeendenrace en de kinderspeurtocht.

Kermisprijzen

De publieksprijs ging voor het derde opeenvolgende jaar naar de oliebollenkraam van Richard Voets. Nieuwkomer de Reactor kreeg de prijs voor Groot Vermaak. Erik de Ridder: "Tijdens het uitreiken van deze prijzen werd ik overvallen door een gevoel van trots. De publieksprijs voor een Tilburger. De prijs voor Groot Vermaak voor een Tilburger. En de Piet Maesprijs voor onze Jet, de projectleider die de Tilburgse Kermis groot heeft gemaakt en zonder wie de Tilburgse Kermis niet de Tilburgse Kermis zou zijn."

Blijven verbeteren

"Met minder plezier kijk ik terug op de toegankelijkheid van het kermisterrein dit jaar. En het op het laatste moment niet kunnen doorgaan van LunaLunaLuna. Samen met het Tilburgse Overlegorgaan Gehandicapten (TOG) gaan we de toegankelijkheid volgend jaar verbeteren. De kermis is en blijft er voor iedereen. En de kermis blijft vernieuwen. Ook volgend jaar is er weer ruimte voor innovatie, voor cultuur en voor evenementen. Ik roep iedereen, die de kermis een warm hart toe draagt, op om samen met mij volgend jaar een nog betere editie neer te zetten. Hier ga ik als kermiswethouder de komende jaren vol voor."

Feitjes en weetjes

 • Voor het eerst in de geschiedenis van de kermis in Tilburg is er geen regen gevallen, het is 10 dagen lang droog (en warm) geweest.
 • KermisFM met ruim 220 vrijwilligers bestaat dit jaar 10 jaar!
 • De brandweer is tijdens de kermis alleen voor een aangebrande tosti en 2 kleine buitenbrandjes uitgerukt.
 • De Tilburgse Kermis was het eerste evenement waarop de politie met nieuwe koelvesten werkte, natuurlijk vanwege de hitte.
 • Er waren dit jaar fors minder aanhoudingen dan vorig jaar: in totaal slechts 16. De meest opvallendste betrof de diefstal van een tosti (niet de aangebrande tosti overigens).
 • De kermis was op donderdag 26 juli de warmste plek in Europa.
 • Erik de Ridder was ook dit jaar weer zo vaak te gast in de studio KermisFM dat ze hem maar een DJ-klus voor volgend jaar hebben aangeboden.
 • Er is deze kermis ongeveer 45 ton afval opgeruimd, 25.000 liter urine geproduceerd en 12.000 kW aan stroom (gemiddeld) per dag verbruikt.
 • Bij de twee EHBO-posten zijn in totaal ruim 3.000 bekertjes water uitgedeeld aan bezoekers.
 • Er zijn relatief weinig verwondingen geweest deze kermis. Wel zien we een lichte stijging van het aantal EHBO-behandelingen ten opzichte van vorig jaar (716 in 2018), met name behandeling van blaren en wondjes door het dragen van slippers.
 • Erik de Ridder was (natuurlijk) 10 dagen lang op het kermislint te vinden. En dat is goed voor de conditie. Hij liep ruim 150.000 stappen op de kermis, zo’n dikke 120 kilometer (dat is van Tilburg naar Amsterdam).
 • Het aantal kermisfans op social media is met duizenden toegenomen. Via twitter zijn er ruim 21.000 berichten over de kermis gedeeld met een potentieel bereik van ruim 70 miljoen accounts.