Tilburgse Mariabloemkes

29 mei 2019

Op de rotonde bij de wijk Witbrant is Mariamengsel gezaaid. Dit zijn zaden van verschillende soorten bloemen. Het gaat om een initiatief van inwoners.

Een aantal inwoners vroeg de gemeente of het mogelijk was om de rotonde bij de wijk Witbrand mooier te maken. Tegelijkertijd verzocht het OLV Vrouwengilde of Mariamengsel gezaaid mocht worden in de gemeente. Deze twee verzoeken zijn gecombineerd. De rotonde bij Witbrant is de eerste plek waar de bloemen worden gezaaid. Het gaat om zaden van bloemen die symbool staan voor Maria: Akelei, Kamille, Korenbloem, Grasklokje, Vingerhoedskruid, Vergeet-me-nietje, Madeliefje, Goudsbloem, Mariadistel en Koekoeksbloem. Het is de bedoeling om het Mariamengsel nog op meerdere plekken in de gemeente te gaan zaaien.

Groene entrees

Tilburg wil in de gemeente graag zogenoemde 'groene entrees' aanleggen. Dat zijn overgangen van gebieden of letterlijke entrees in de stad. De Mariabloemkes zijn een project van de stichting die de kapel 'Onze Lieve Vrouw ter Nood' beheert. De kapel in het centrum van Tilburg is een belangrijk oorlogs- en rijksmonument. Het thema van de Tilburgse Mariabloemkes is gekoppeld aan 'Maria Zingt' dat op vrijdagavond 17 mei voor de 11e keer op rij werd georganiseerd.

De Tilburgse kunstenares Suzan Paulissen heeft van het boeket en de individuele bloemen olieverfschilderijen gemaakt. Die zijn in de Hasseltse Kapel te zien van 15 juni tot 25 augustus. Foto's met beschrijvingen staan in een boekje geschreven door Paul Spapens. Voor het bestellen van het boekje met de titel 'Tilburgse Mariabloemkes' en een zakje gevuld met het zaadmengsel van deze Mariabloemen, mail naar: info@olvternoodtilburg.nl.