'Van Pet naar Pret'

24 mei 2019

Lege petflesjes (zonder statiegeld) kunnen worden ingeleverd bij BusinessHubBesterd (Besterdplein 2). Dat kan van 15 mei tot 17 juli op woensdagmiddag van 14:00 – 17:00 uur. Iedereen die een petflesje inlevert krijgt een stempel op de spaarkaart.

Iedereen die een petflesje inlevert krijgt een stempel op de spaarkaart. Een volle kaart kan tot en met 31 juli worden ingeleverd bij PLUS IJsselstein (Besterdring 110). Spaartegoed kan ook bijgeschreven worden op de spaarkaart van het goede doel. Afgelopen woensdag 22 mei gaf wethouder Jacobs de officiële aftrap van dit initiatief.

De discussie over het invoeren van statiegeld op petflesjes bestaat al jaren. Deze kleine, plastic flesjes met water of frisdrank belanden vaak op straat. Slecht voor het milieu. Het materiaal kan daarnaast benut worden voor nieuwe producten. Het Genietgroep project  'vanPETnaarPRET' wil zoveel mogelijk  mensen, vooral kinderen, hiervan bewust maken. De verwachting is dat het invoeren van statiegeld op petflesjes in 2021 wordt ingevoerd.

Lokaal verwerkt

Het idee is om lege petflesje (zonder statiegeld) in te zamelen door ze een waarde te geven in de vorm van 0,05 euro per flesje. Deze flesjes worden vervolgens lokaal verwerkt tot een eindproduct waar heel de stad van kan genieten. VanPETnaarPRET wil laten zien dat recyclen leuk is en de bewustwording vergroten. Mario Jacobs, wethouder openbare ruimte en klimaatadaptatie: "We zetten als gemeente flink in op het verminderen van zwerfafval. Dit komt de leefbaarheid van onze stad zeker ten goede. Dit initiatief sluit goed aan bij ons beleid voor een schone, groene stad. We steunen dit initiatief dan ook van harte."

BusinessHubBesterd

In de BusinessHubBesterd is een vanPETnaarPRET-LAB ingericht met allerlei activiteiten om zelf met vanPETnaarPRET aan de slag te gaan en te ervaren wat je allemaal van PETflessen kunt maken. De ingeleverde Petflesjes worden verwerkt en gaan onderdeel uitmaken van de Kroonluchter013 met 91 LEDlampen, gemaakt van 100% gebruikte Tilburgse petflesjes. Deze wordt tentoongesteld op een prominente plek in Tilburg. Meer informatie op vanpetnaarpret.nl.