Voetgangersapp helpt inwoners veilig oversteken

10 mei 2017
Voetgangers steken over bij het station

De gemeente startte 9 mei met een proef waarbij ouderen en mensen die slecht ter been zijn, een app kunnen gebruiken om veilig over te steken.

Deze voetgangersapp heet CrossWalk en is ontwikkeld door het bedrijf Dynniq in samenwerking met de gemeente. Het is de 1e proef met een voetgangersapp in Nederland. De gemeente krijgt regelmatig klachten dat stoplichten voor veel mensen te kort op groen staan om veilig over te kunnen steken. Via de app krijgt het verkeerslicht door dat er iemand in de buurt is en hoeveel tijd die nodig heeft om over te steken. Op basis daarvan bepaalt de app hoe lang het licht op groen blijft staan. Het gaat om een proef van 3 maanden. De app werkt alleen op android smartphones.

Ratelklikkers

De app kan ook helpen tegen de geluidsoverlast van ratelklikkers. Met CrossWalk kan het verkeerslicht ook blinde en slechtziende personen signaleren, en alleen dan het geluid inschakelen.

Innovatief

Dit systeem past binnen de Mobiliteitsaanpak 2040 van de gemeente Tilburg, waarin aandacht is voor het gebruik van innovatieve technieken en de focus ligt bij langzaam verkeer, zoals voetgangers en fietsers. Dynniq is bezig met de ontwikkeling van een vergelijkbare app voor fietsers: CrossCycle. Hiermee worden fietsers eerder gesignaleerd wanneer ze een kruising naderen en krijgen daardoor sneller groen licht.