Vuurwerkvrije zones tijdens jaarwisseling

05 november 2021
Pijlen in de vuurwerkvrije zone

Er komen 2 vuurwerkvrije zones in Tilburg tijdens oud en nieuw. In deze zones is het niet toegestaan om vuurwerk af te steken. De zones zijn in de Reeshof en in de omgeving van het centrum/Piushaven: de 2 gebieden waar vuurwerkshows gepland staan. De vuurwerkshows zijn een stap in de ambitie om op termijn een vuurwerkvrije stad te worden.

Waar de grenzen van de vuurwerkvrije zones precies zijn kun je zien op de interactieve kaart op de pagina vuurwerk op deze site. Het is mogelijk om op deze kaart in te zoomen of een adres invoeren om te zien welke regels er gelden op een locatie.

  • Bezoek de pagina vuurwerk

Op de pagina vuurwerk staat alle gemeentelijke informatie over de jaarwisseling. Deze webpagina is vanaf 5 november online en er wordt tot de jaarwisseling informatie aan toegevoegd.

Vuurwerkshows

De vuurwerkvrije zones zijn ingesteld rondom de 2 centrale vuurwerkshows die gepland staan in de Reeshof en de Piushaven. Ook enkele aangrenzende gebieden, zoals Moerenburg, zijn hierbij getrokken.

De vuurwerkshows moeten een alternatief worden voor het zelf afsteken van vuurwerk. Zo wordt de jaarwisseling voor iedereen een feest. Meer informatie over de shows volgt later op de pagina vuurwerk.

Buurtinitiatief vuurwerkvrije buurt

Voor iedereen die niet van vuurwerk houdt, kun je via de pagina vuurwerk jouw buurt opgeven voor het buurtinitiatief vuurwerkvrije buurt. Het buurtinitiatief vuurwerkvrije buurt betekent dat een buurt/straat een afspraak heeft gemaakt om geen vuurwerk af te steken op die locatie. Hiervoor kun je communicatiemateriaal aanvragen bij de gemeente, zoals posters en borden die dit buurtinitiatief kenbaar maken aan bezoekers van de buurt.

  • Bezoek de pagina vuurwerk

Let wel, het buurtinitiatief is niet hetzelfde als een vuurwerkvrije zone die door de gemeente is ingesteld. Vuurwerk afsteken is niet strafbaar op de plek waar een buurtinitiatief is gestart. 

Melden

Overlast van vuurwerk kan worden gemeld via de Fixi app van de gemeente. Dit kan ook via het meldformulier van Fixi op de pagina melding maken op deze site.

Bij nood of kans op heterdaad betrappen neemt u uiteraard contact op met de politie via 0900-8844 of 112 (alleen spoed).

Vuurwerk uit de categorie F1 (schertsvuurwerk) mag het hele jaar door worden afgestoken; ook binnen de vuurwerkvrije zones. Hier melding van maken is onnodig.    

Coronamaatregelen

Vooralsnog gaat de gemeente ervan uit dat de vuurwerkshows doorgaan en dat het vuurwerkverbod alleen geldt in de door het college van B&W vastgestelde zones. Het is mogelijk dat de plannen wijzigen door nieuwe coronamaatregelen.