Wapen-inleveractie een succes

22 oktober 2021
Een deel van de ingezamelde wapens

(Foto: Politie basisteam Tilburg Centrum)

Tijdens de wapen-inleveractie, die liep van 11 t/m 17 oktober, zijn in Tilburg 147 wapens ingeleverd. In district Zeeland-West-Brabant, waaronder Tilburg valt, zijn 434 steek-, slag- en stootwapens en overige voorwerpen ingeleverd.

Ook zijn er 26 vuurwapens (16 handvuurwapens en 10 geweren) ingeleverd. De actie, onder andere voortkomend uit de stijging van het gebruik van messen onder jongeren, was gepland in de Week van de Veiligheid. Eén van de weinige kansen om zonder straf en helemaal anoniem je mes of ander wapen in een ton te gooien die meestal op een politiebureau stond.

Geslaagde actie

Burgemeester Theo Weterings kijkt terug op een geslaagde actie. “De laatste jaren zien we dat het wapengebruik toeneemt, vooral onder jongeren en jongvolwassenen. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Als je een wapen bij je draagt, is de kans dat je dit gaat gebruiken ook groot. Wapens horen niet thuis in onze samenleving. Daarom is het belangrijk dat we ook in onze gemeente aandacht hebben voor dit thema. Ieder wapen dat van de straat is, scheelt mogelijk een geweldsmisdrijf. Een onderwerp wat we dus zeker op de agenda houden samen met politie, jongerenwerk en scholen."