Week tegen kindermishandeling: Ik zie jou

16 november 2021
Campagnebeeld van de Week tegen Kindermishandeling

Van 15 t/m 21 november is het de Week tegen Kindermishandeling. In regio Hart van Brabant zijn allerlei (online) activiteiten. Speciaal voor deze week is een podcastserie gemaakt door podcastmaker Merel Steinweg.

In deze serie spreekt Merel met anderen over hoe we kinderen echt kunnen zien en hoe we samen het verschil kunnen maken voor kwetsbare kinderen en gezinnen. Hoe we dat overal kunnen doen: in de zorg, in het gezin, in de sport, op school. En hoe we kinderen kunnen blijven zien. Elke werkdag komt er een nieuwe podcast bij.

3.000 kinderen

Ieder jaar hebben meer dan 3.000 kinderen in de regio Hart van Brabant te maken met huiselijk geweld of kindermishandeling. Om de aanpak tegen kindermishandeling extra aan te jagen, is in 2017 de regionale Taskforce Kindermishandeling gestart. Dit is een netwerk van professionals, organisaties en inwoners die zich betrokken voelen bij de aanpak van kindermishandeling. Samen zijn ze de afgelopen jaren op zoek gegaan naar een vernieuwende, effectieve aanpak en samenwerking. Alles met het doel om kindermishandeling te voorkomen of eerder te signaleren. Want elk kind heeft het recht om veilig op te groeien.

Partijen betrokken

“Sinds de Taskforce vier jaar geleden is gestart, is ingezet op extra aanjagen, samenwerken met uiteenlopende partijen en buiten de lijntje durven kleuren”, aldus wethouder Marcelle Hendrickx (Jeugd), tevens voorzitter van de Taskforce. “Wat ben ik trots op de resultaten. We hebben partijen betrokken die nog niet betrokken waren, maar wel een belangrijke rol spelen: onderwijs, sport, maar ook brandweermannen en kappers zijn getraind. Ze hebben praktische tools ontvangen en denken mee in hoe we er samen voor kunnen zorgen dat ieder kind veilig opgroeit. We zijn met kinderen gaan praten, zodat we beter weten wat hiervoor nodig is.” Volgens de voorzitter is het duidelijk dat ze nog niet klaar zijn. De aanpak kindermishandeling is een kwestie van lange adem. “Daarom stoppen we niet, maar gaan we door binnen het Regionaal Expertisecentrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling.”

Hart voor een kind-awards

Op zaterdag 20 november is de  internationale dag voor de rechten van het kind. Dan reikt Marcelle Hendrickx de eerste ‘Hart voor een kind-awards’ uit. Met de award wil de Taskforce Kindermishandeling aandacht vragen voor de rechten van ieder kind om gezond en veilig op te groeien. Organisaties, personen van 18+ en kinderen met bijzondere initiatieven die hieraan bijdragen, worden met de award in het zonnetje gezet. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden om te investeren in mooie projecten voor kinderen. De award wordt een jaarlijks terugkerende activiteit.

Meer informatie

Meer informatie over kindermishandeling staat op de website zorgenomeenkind.nl.