Wees zichtbaar: fiets verlicht

10 februari 2021
De bus van de Val op Shop bij het terrein van Sarto

Veel mensen fietsen zonder (goede) verlichting. Dat is gevaarlijk. Daarom attendeert de gemeente inwoners op het belang van goede verlichting met verschillende acties. Een daarvan was de ‘Val op Shop’. Fietsers konden er hun licht laten repareren.

De ‘Val op Shop’ stond regelmatig op verschillende plekken in de stad. Op woensdag 3 februari o.a. bij voetbalvereniging Sarto aan de Gilzerbaan in Tilburg. Hier konden kinderen hun fietsverlichting laten repareren als die het niet deed. Fietsten ze wél met fietsverlichting aan? Dan kregen ze een cadeautje van de medewerkers van de shop.

Nul verkeersdoden

Fietsverlichting draagt bij aan minder ongevallen met fietsers, met name in de donkere dagen. De gemeente werkt samen met de provincie, politie, Rijkswaterstaat, scholen en partners in de stad aan een goede verkeersveiligheid. Wethouder Mario Jacobs (mobiliteit): “Nul verkeersslachtoffers is het streven in Tilburg. Iedereen die zich door het Tilburgse verkeer beweegt, heeft het recht dit veilig te doen en zich daarbij ook veilig te voelen. We willen dat alle Tilburgers goed opletten in het verkeer en er ook voor zorgen dat ze goed zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Daarom kunnen we het belang van goede fietsverlichting niet vaak genoeg onder de aandacht brengen.”

Er is de afgelopen maanden streng gecontroleerd of fietsers een goed werkend voor- en achterlicht hadden. Sinds november zijn er ruim 600 bekeuringen uitgedeeld aan fietsers die zonder fietsverlichting fietsen. Een bekeuring krijgen, is zonde van het geld. Maar het is vooral ook heel gevaarlijk. Daarom houdt de gemeente meerdere acties om fietsers te attenderen op  het zorgen voor of aanzetten van hun fietsverlichting.

Hologram

Soms is een simpele herinnering al voldoende. De gemeente maakt ook gebruik van een 3D hologram. Dat schijnt in de lucht en herinnert fietsers eraan hun licht aan te doen. Het hologram stond al op verschillende locaties in de stad, zoals aan de achterzijde van het station en bij voetbalvereniging Sarto.

Zet uw fietsverlichting aan en zorg dat u gezien wordt in het donker. Zo komen we in Tilburg samen veilig thuis.