Welke straat wint 2 elektrische deelauto's?

25 januari 2019

Auto van de Straat is een wedstrijd van de provincie Noord-Brabant waarbij 3 straten 2 elektrische deelauto's kunnen winnen. Inwoners van de straat kunnen de auto gebruiken voor 2,50 euro per uur.

De winnende straten mogen de auto's 4 maanden gebruiken. Voor de straat die nummer 1 wordt, is dat 8 maanden. De provincie wil met deze wedstrijd Brabanders kennis laten maken met autodelen. Dat is gekoppeld aan het streven om in 2020 100.000 elektrische voertuigen te hebben rijden in Brabant.

In de buurt

Inwoners uit een straat die oren hebben naar deze wedstrijd kunnen zich aanmelden via de website Auto van de Straat. Dat kan tot 8 februari. Een van de voorwaarden is dat minimaal 10 huishoudens uit een straat het idee moeten zien zitten. De deelnemers hoeven niet per se in dezelfde straat te wonen. Bij elkaar in de buurt wonen, kan ook. De winnaars worden gekozen door een jury.

Met het project willen de organisaties de aandacht vestigen op de voordelen van autodelen. Autodelen draagt bij aan een betere bereikbaarheid en verhoogt de leefbaarheid in een stad. Uit diverse onderzoeken blijkt dat niet-gedeelde auto’s gemiddeld 95 procent van de tijd stil staan. Als meer mensen gaan autodelen, zijn er minder auto’s nodig en komt er meer ruimte vrij in de straat. Van de open plekken kun je speelplekken of terrasjes maken.

Tijdens de 4 maanden dat ze een deelauto rijden, moeten ze zoveel mogelijk aandacht genereren op social media en ze moeten proberen het aantal deelnemers te vergroten. De straat die dat het beste doet, mag de deelauto nog eens 4 maanden langer houden.

Andere provincies

Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 41.000 deelauto’s. Als het project aanslaat wil de provincie Noord-Brabant ook met andere provincies aan de slag.