Zout strooien door aanhoudende hitte

26 juli 2018

De gemeente gaat zout strooien op de hoofdwegen. Door de hitte kan de temperatuur van het asfalt tot boven de 50 graden Celcius oplopen. Om te voorkomen dat het asfalt zacht en beschadigd raakt, wordt er gestrooid.

Het is misschien een raar gezicht in de zomer, maar vanaf vandaag rijden er strooiwagens op de hoofdwegen van de gemeente Tilburg. Bij deze hoge temperaturen wordt het asfalt zacht en raakt het beschadigd. De strooiwagens zorgen ervoor dat dit niet gebeurt.

Het zout trekt vocht aan en neemt dat op. Bij de extreme hitte van nu betekent het dat het zout vocht uit de buitenlucht haalt en dat het asfalt vervolgens afkoelt. Ook vermindert zout het plakkerig worden van asfalt. Met name op drukke kruispunten wordt gestrooid. Het optrekken en afremmen van verkeer veroorzaakt het meeste schade aan het asfalt. Ook rijdt hier meer zwaar verkeer, zoals vrachtwagens en bussen. Als er weer een periode is van langdurige extreme hitte, kan het zijn dat de gemeente de strooiwagens nog een keer in gaat zetten. Op onderstaande kaart staat waar gestrooid wordt.