Verbouwing stadhuis en stadswinkel

Tilburg heeft een nieuw Stadhuis en krijgt een vernieuwde Stadswinkel. Een plek waar de gemeente, inwoners, ondernemers en partners elkaar ontmoeten en samenwerken. Het Stadhuis en de Stadswinkel horen bij Tilburg als vernieuwende stad die past bij deze tijd: benaderbaar, transparant en duurzaam.

Verbouwing Stadhuis klaar

De verbouwing van het Stadhuis aan het Stadhuisplein is klaar. Vanaf maandag 22 februari 2021 nam de gemeente het gebouw beperkt in gebruik. Dit alles volgens de coronarichtlijnen. Het vernieuwde Stadhuis is een uitnodigende plek waar Tilburgers, ondernemers, partners en de gemeente elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken. Het is ook de werkplek van het college, de raad en een groot deel van de medewerkers van de gemeente. De verbouwing startte in december 2018. BAM Bouw en Techniek was ervoor verantwoordelijk. Het ontwerp is van DEDRIE architecten en het interieurontwerp van Common Affairs. Diverse monumentale elementen van het oorspronkelijke gebouw zijn bewaard gebleven. Dat gebouw stamde uit 1972, en is indertijd ontworpen door Kraaijvanger Architects.

Indeling Stadhuis

Opvallend in het Stadhuis zijn de uitnodigende ingang en het grote raam van 40 x 5 meter in de raadszaal. Via dat raam is er een mooi uitzicht op de stad. De begane grond en eerste verdieping zijn voor publiek toegankelijk. Tilburgers, ondernemers en partners kunnen hier terecht voor afspraken met medewerkers van de gemeente. Bijvoorbeeld in het werkcafé of vergadercentrum. De overige verdiepingen bestaan uit werkplekken voor medewerkers.

Duurzaam

De gemeente investeerde via meerdere maatregelen in een duurzaam Stadhuis met een BREEAM Excellent certificaat. Bijvoorbeeld door vernieuwing en thermische isolatie van de gevels, daken en vloeren. Het kantoor wordt verwarmd en gekoeld met warmte- en koudeopslag in combinatie met warmtepompen en zonnepanelen.

Stadswinkel

De volgende fase in het project is de verbouwing van Stadskantoor 2 en de voormalige bibliotheek aan het Koningsplein. Het gebouw krijgt na oplevering de naam Stadswinkel. De verbouwing duurt ruim 1,5 jaar. Daarna volgt de inrichting en verhuizing. De verwachting is dat de Stadswinkel in het najaar van 2023 in gebruik wordt genomen. Het ontwerp en het interieurontwerp van de Stadswinkel zijn van architectenbureau Common Affairs. De aannemer die de verbouwing uitvoert is BINX Smartility B.V. Deze aannemer heeft ook de LocHal in de Spoorzone gerealiseerd, waar onder andere de bibliotheek is gehuisvest. Op de website van de aannemer leest u meer informatie over de verbouwing.

Ontwerp Stadswinkel

De Stadswinkel wordt de plek waar inwoners, partners en bedrijven terechtkunnen voor alle zaken die ze willen regelen met de gemeente en waar de gemeente samenwerkt met de stad. Het is een prettige, uitnodigende plek voorzien van nieuwe technieken op het gebied van klimaat, duurzaamheid en hergebruik van materialen. U kunt er terecht voor diensten, producten en informatie van de gemeente. Denk aan een geboorteaangifte of het ophalen van een nieuw rijbewijs. Veel is online mogelijk, maar voor alle zaken die persoonlijk geregeld moeten worden, gaat u naar de Stadswinkel. In het gebouw komen ook kantoren voor medewerkers van de gemeente.

Samen met de stad

De gemeente wil dat Tilburg een stad is waar mensen gezond en gelukkig kunnen zijn, nu en in de toekomst. Dit kan de gemeente niet alleen, daarom doen we het samen met inwoners, ondernemers en partners. Het nieuwe Stadhuis en de nieuwe Stadswinkel helpen ons hierbij. De stad wordt betrokken bij de inrichting van de gebouwen. Waar mogelijk wordt er lokaal ingekocht. Op verschillende plekken komen plaatselijke architectuur en stads- of dorpsgezichten terug. Het Tilburgse karakter zorgt voor herkenbaarheid voor de bezoeker en geeft een mooi beeld van de stad Tilburg en omliggende dorpen.