logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Veelgestelde vragen bladruimen

In oktober start de gemeente met het ruimen van bladeren en plaatsen van bladkorven.  Op deze pagina staan de antwoorden op de veelgestelde vragen.

Antwoorden op de veelgestelde vragen over bladruimen en bladkorven

Bekijk ook de pdf over de bladcampagne of de video over bladruimen.

Kan ik een bladkorf krijgen voor in mijn straat?

Er staan in de gemeente Tilburg op een aantal vaste plekken bladkorven. Dit aantal is beperkt en dat betekent dat er niet genoeg bladkorven voor alle wijken zijn. Er worden dus geen nieuwe bladkorven bijgeplaatst.

Wat mag wel/niet in de bladkorf?

Hier mogen alleen bladeren in. Takken, stenen en tuinafval horen niet in de bladkorf omdat hierdoor de zuigmond van het apparaat dat de bladkorven leegzuigt, verstopt kan raken. 

Wat als de bladkorf vol is?

AIs de bladkorf vol is, dan mag het blad ernaast (op het gazon/in de berm), maar niet in plastic zakken. De bladkorven worden 1 keer per week geleegd.

Wanneer worden de bladkorven verwijderd?

Eind van het jaar, veelal voor de kerst. Dit om vandalisme door vuurwerk te voorkomen. 

Waar kan ik de bladeren kwijt als er geen bladkorf in de straat staat?

U kunt de bladeren in uw straat op een hoop bij elkaar vegen op een grasveldje of in berm. Als u hier vervolgens een melding van maakt via de Fixi App, wordt ervoor gezorgd dat dit blad zo snel mogelijk wordt opgehaald. U kunt de bladeren ook in de gft-container doen of naar de milieustraat brengen. Kijk op de pagina milieustraat op deze site voor de openingstijden en het maken van een afspraak. 

Tot wanneer wordt het blad verwijderd?

Het blad wordt grotendeels geruimd tot eind december, in januari worden de laatste bladeren geruimd.

Waarom wordt niet overal het blad verwijderd?

Blad dat bij planten ligt, beschermt de planten tegen droogte en de kou. Daarnaast zorgen bladeren ook voor schuilplekken voor bijvoorbeeld egels. Ook zorgt het blad voor voeding voor wormen en andere micro organismen. Door het verteren van het blad krijgt de bodem goede voedingsstoffen waardoor deze vitaal en gezond blijft. Daarnaast remt het de onkruidgroei. 

Wat gebeurt er met het blad dat geruimd is?

Van niet vervuilde bladeren wordt in de wijk compost gemaakt. De gemeente gebruikt dit weer in de gemeente als voeding in de diverse plantvakken. Blad dat op de straten wordt weggeveegd is vervuild door bijvoorbeeld zand en zwerfafval. Dit blad wordt afgevoerd naar een erkende verwerker. Uiteindelijk wordt ook dit blad tot compost verwerkt en gebruikt in Nederland.