Pater van den Elsenplein: nieuw gezondheidscentrum en appartementen

Gezondheidscentrum

Bekijk dit filmpje via YouTube om een indruk te krijgen van het nieuwe gezondheidscentrum en de appartementen.

Zorg is belangrijk voor de wijk Groenewoud en mag niet verdwijnen. De huidige huisartsenpraktijk is te klein. Daarom is een groter en moderner gezondheidscentrum nodig. Hier kunnen dan ook de apotheek en de fysiotherapeut in. Op de plek waar ze nu zitten is hier geen mogelijkheid voor. Daarom komt er een nieuw gezondheidscentrum aan het Pater van den Elsenplein en de Forelstraat. Het wordt een gebouw met 3 bouwlagen. Er komt veel glas zodat het open is. Het gebouw ligt straks met de ingang aan het park en er komen parkeerplaatsen voor de deur.

Overzichtskaart

Nieuwe appartementen

Als de huisartsenpraktijk, apotheek en fysiotherapeut verplaatsen naar het nieuwe gezondheidscentrum dan blijven de oude gebouwen achter. Door de oude gebouwen te vervangen voor nieuwbouw en te betrekken bij het plein, kan de inrichting van het plein en het park goed afgemaakt worden. Daarom zijn er plannen gemaakt voor nieuwe appartementen. Deze ideeën passen ook goed binnen de ontwikkelingen in de wijk.

Het worden middeldure huur appartementen. Hier is veel vraag naar en het zorgt voor een goede mix aan bewoners in de wijk. Door deze ontwikkelingen komt er ruimte om de  omgeving eromheen ook mee op te knappen, bijvoorbeeld het groen en de speelplek. Er is gekozen voor een mooi, hoog gebouw dat opvalt en een impuls geeft aan de wijk. Het gebouw krijgt 10 bouwlagen met ongeveer 34 appartementen. Het wordt een open gebouw met veel glas op de begane grond. Op de begane grond is ruimte voor voorzieningen. De ingang van de appartementen komt aan het park te liggen, tegenover de ingang van het nieuwe gezondheidscentrum. Bewoners kunnen straks hun auto parkeren op het plein.

Park

Om het gezondheidscentrum te kunnen bouwen moet er een stukje van het park en de speelplek verdwijnen. Maar door de nieuwe inrichting van het plein en de appartementen komt er uiteindelijk meer openbare ruimte vrij die beter kan worden ingericht. Bijvoorbeeld met groen, speelplekken en zitbankjes. De inrichting van de ruimte om de gebouwen heen gebeurt samen met de buurt. In ieder geval blijft er een groene laan tussen de nieuwe Jumbo en het wijkcentrum. Door de openheid van de nieuwe gebouwen is het daardoor fijner en aantrekkelijker om in de toekomst door het park te lopen.

Planning

Op dit moment worden de laatste zaken afgestemd. Verwachting is er begin 2021 meer duidelijkheid is. Het plan moet dan worden goedgekeurd door het college en de gemeenteraad. Daarna komen alle plannen ter inzage en kan iedereen hier nog op reageren. De verwachting is dat dan halverwege 2022 begonnen kan worden met de bouw van het nieuwe gezondheidscentrum.