Koninklijke onderscheiding voor Errol van de Werdt

Alle Koninklijke Onderscheiding

De heer E.M.F.L. (Errol) van de Werdt uit Utrecht is 23 juni benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dhr. van de Werdt kreeg de onderscheiding uit handen van locoburgemeester Marcelle Hendrickx. De onderscheiding is een waardering voor zijn werk als directeur van het TextielMuseum Tilburg en zijn inzet voor de Stichting Mommerskwartier en zijn betekenis voor de cultuur in zijn algemeenheid.

Wethouder Marcelle Hendrickx en Errol van de Werdt

(Foto: Joris Buijs)

De heer Van de Werdt is sinds 2012 directeur van het TextielMuseum Tilburg en sinds 2015 directeur/bestuurder van de Stichting Mommerskwartier. Hieronder vallen het TextielMuseum, het Regionaal Archief Tilburg en het Stadsmuseum Tilburg.

Hij heeft zich ingezet om het TextielMuseum uit te bouwen tot een (inter)nationaal erkend kennis- en expertisecentrum op het gebied van textiel. Onder zijn leiding is een innovatief museumconcept gerealiseerd. Van een museum over enkel erfgoed en de geschiedenis van de Tilburgse textielindustrie is het verworden tot een uniek ‘museum in bedrijf’, dat de geschiedenis van textiel weet te verbinden met eigentijdse kunst en design. Onderdeel van het museum is het TextielLab, een kennisinstituut en ontwikkelplek in één, waar (inter)nationale ontwerpers, architecten, kunstenaars en studenten samenwerken met de textielexperts. Voorbeelden van deze samenwerking zijn de metershoge gordijnen in de LocHal in Tilburg en de nieuwe gordijnen voor Paleis Huis ten Bosch. Het TextielMuseum is het enige museum ter wereld waar design, kunst, mode, erfgoed en innovatie op het gebied van textiel samenkomen. Daarnaast is de heer Van de Werdt erin geslaagd de collectie toegankelijk te maken voor iedereen, ook voor mensen met een hoge museumdrempel. Zo is het bezoekersaantal substantieel en structureel gegroeid. Hij heeft het TextielMuseum internationaal op de kaart gezet en ervoor gezorgd dat het een creatieve samenwerking is aangegaan met drie internationale textielinstellingen; het Centre for Heritage, Arts & Textile (CHAT) in Hong Kong, Lottozero in Italië en het Central Museum of Textiles in Polen. In een online
netwerk genaamd 'Textile Culture Net' bieden de vier instellingen inzage in hun musea, werkplaatsen,
tentoonstellingen en collecties.

Centraal Museum

Daarvoor was de heer Van de Werdt 12 jaar lang werkzaam voor het Centraal Museum, toen nog onderdeel van de gemeente Utrecht. Vanuit zijn functie als hoofd collectie en onderzoek was hij eindverantwoordelijke voor verschillende projecten. Hij had het openstellen van kennis en collectie voor het groter publiek hoog in het vaandel had staan. De heer Van de Werdt neemt afscheid als directeur, omdat hij met pensioen gaat.