logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Goed gevulde gele afvalzakken zien we graag

Dat het schoon houden van Stokhasselt soms dweilen met de kraan open is, daar kunnen ze bij Groen Xtra over meepraten. Als uitvoerder bij Groen Xtra coördineert René Jansen samen met collega Marry den Dekker het schoon houden van deze wijk. Ben Faro is één van de helden die elke keer weer de rommel opruimt en de boel netjes maakt. En dat al 30 jaar lang.

“Je kunt wel zeggen dat het een enorme uitdaging is, om de wijk schoon te houden”, vertelt René. “Naast de grote hoeveelheid zwerfafval, vinden we complete huisraden op straat. Zoals daar bijvoorbeeld.” Hij wijst naar een bankstel en allerlei andere spullen, die zomaar op de stoep zijn gezet. “Matrassen, koelkasten… we komen het allemaal tegen. En wat dacht je van de kosten die het opruimen met zich meebrengt? Die rijzen echt de pan uit.”

Samen aan zet

In de wijk zijn veel rijtjeshuizen en flats eigendom van Wonen Breburg. René: “Afval dat onder de balustrade ligt, is de verantwoordelijkheid van de bewoners en WonenBreburg. Ligt het afval net ietsje verder, dan is het gemeentegrond en dus aan Groen Xtra om de rommel op te ruimen. Maar je voelt wel aan, dat dit geen ideale situatie is. En dus voeren we gesprekken met de gemeente, Handhaving en WonenBreburg om te kijken hoe we hierin beter kunnen gaan samenwerken. Er moet echt iets veranderen. We zijn enorm blij met de vrijwilligers die meehelpen om de wijk schoon te houden.” Groen Xtra voorziet vrijwilligers die samen afval ruimen van gele afvalzakken en zwerfafvalgrijpers. “Wanneer de gele zakken gevuld zijn, kunnen ze die aanmelden en op straat zetten. Wij halen ze dan op.”

Gedeelde verantwoordelijkheid

Vanuit Groen Xtra gaat een ploeg van zo’n 12 man dagelijks heel Tilburg Noord door. Zij legen prullenbakken, reinigen bankjes, ruimen zwerfafval op en halen hele inboedels op straat op. “Soms kunnen spullen nog naar de kringloopwinkel. Ook goede fietsonderdelen brengen we naar La Poubelle, om andere fietsen mee op te knappen. Maar de meeste spullen en chemisch afval gaan naar de Milieustraat. Wanneer mensen hun afval niet goed sorteren en wij alles moeten opruimen, kost dat veel geld. Zoals ik net al aangaf, kan het niet zo zijn dat we als organisaties naar elkaar gaan wijzen, wie moet opdraaien voor het werk en de kosten. De eerste verantwoordelijkheid ligt natuurlijk bij diegene die het afval veroorzaakt. Op heterdaad betrappen kost 400 tot 600 euro boete, maar dat is helaas niet altijd eenvoudig. Wel gaat Handhaving zoveel mogelijk het gesprek aan.”  

Verdiplein

“Je wilt niet weten hoe het er hier op maandagochtend uit ziet”, zegt Ben. René reageert: “De zes bakken met bomen zijn dan veredelde afvalbakken vol troep. Bedoeling is dat er een alternatief komt voor deze bakken. Het Verdiplein hier is een A-locatie voor ons. Dit betekent dat alles er spic en span uit moet zien.” Ben: “Wil je een schoon plein, dan moet je elkaar helpen. Zo leeg ik ook vuilnisbakken van winkeliers. Liefst maak ik ook de plek schoon waar de winkelwagens staan, zodat het niet het plein opwaait. Maar dan moet de supermarkt wel de wagens even binnen zetten.” René: “Het is belangrijk om samen met de winkeliers op te trekken en zo samen te zorgen voor een schoon en opgeruimd plein. Het BAT pakt de bijplaatsingen aan bij het containerparkje. Zo doen we met z’n allen ons best om het plein netjes te houden. Er zijn stiekem al best wat mooie initiatieven, zoals de vrijwilligers, scholen die in actie komen en Stg. Warm Hart.”

Tevreden

In het verleden werkte Ben samen met meerdere collega’s op een andere locatie. Vanwege diverse redenen is dat allang niet meer het geval. “En dat is hartstikke jammer. Vroeger werkte ik op de kermis. Dit werk doe ik nu al 30 jaar en ik heb het prima naar m’n zin. Ik heb allerlei cursussen kunnen doen. Als buitenmens past dit vrije werk goed bij mij. En aan René heb ik een goeie begeleider. Net als zijn voorganger trouwens. Als dat niet zo was, zou ik het ook zeggen. En als ik zie dat mensen zomaar iets weggooien, dan spreek ik ze aan. Mensen kunnen daar goed op reageren, maar soms ook niet. Gelukkig werken we goed samen met de wijkagent. Maar als mensen in een mooie omgeving willen wonen, begin dan eerst bij jezelf.”

Mensen die ook aan de slag willen om hun straat/wijk schoon te maken, kunnen gratis materiaal aanvragen via tilburg.nl/schoon. Binnen 10 werkdagen wordt het thuisbezorgd.