Samen bergen verzetten
Zien ruimen doet ruimen. Dat geldt zeker voor Carin van Voorst uit Tilburg Noord. Getriggerd door een vriendin die altijd 'gewoon' afval opruimt van straat, gaat Carin een paar stappen verder. Inmiddels staat ze aan het roer van een club gedreven vrijwilligers die structureel de wijk schoonmaakt. En daar blijft het niet bij… "Het is een beetje uit de hand gelopen", lacht ze.

Tijd voor haar hobby's boetseren en schilderen heeft ze niet veel meer. Begrijpelijk als je haar verhaal hoort. Een enthousiaste en betrokken vrijwilligster bij wie milieu, klimaat en gezondheid hoog in het vaandel staan.
Carin: "Mijn ogen zijn open gegaan toen ik zag wat een vriendin van mij steeds aan zwerfafval ophaalde." 5 jaar geleden start vriendin Jeanne van der Heijden met Carin een actie en roepen ze mensen op om een dag mee te helpen zwerfafval te ruimen. Zo'n 10 volwassenen melden zich aan en samen steken ze de handen uit de mouwen.
Jong en oud
Dat smaakt naar meer en Jeanne en Carin besluiten het jaar erop nogmaals een oproep te doen om tijdens NLdoet samen zwerfafval op te ruimen. Er komen maar liefst 40 aanmeldingen binnen. Onder hen ook jongeren vanuit Buurtsport en R-Newt. Carin: "De deelname van de jeugd was een educatief onderdeel van hun eigen dagprogramma. De kinderen waren heel enthousiast en kregen na afloop een diploma van ons. Een fantastisch geslaagde dag waarbij de wijkraad zorgde voor een drankje."
Carin verzamelt bij die NLdoet-actie zoveel mogelijk gegevens van mensen die interesse hebben getoond. "Je moet het ijzer smeden als het heet is", vertelt ze gedreven. Ze legt haar idee voor een werkgroep neer bij de wijkraad. Nog datzelfde jaar is die werkgroep een feit. Momenteel bestaat de groep uit ongeveer 14 vrijwilligers. Samen houden ze de wijk nu al jaren schoon.
Spin in het web
De organisatie van de 3-wekelijkse schoonmaakactie is in prima handen bij Carin. Ook dit jaar heeft ze de jaarplanning inclusief kostenplaatje op orde. De vrijwilligers komen samen in bijvoorbeeld het wijkcentrum of zorgcentrum de Heikant. "De dagen van de week wisselen we af, zodat iedereen kan meedoen." Vooraf rijdt Carin een ronde door de buurt, om te kijken waar het meeste afval ligt.
Voorzien van een presentielijst, ontvangt ze de vrijwilligers en voorziet hen van materialen zoals handschoenen, grijpers en zakken. Via één van de vrijwilligers zijn veiligheidshesjes bedrukt met de tekst 'vrijwilliger in actie'. "Goed voor de veiligheid en het geeft een duidelijk signaal dat we andermans troep aan het opruimen zijn. Zelf help ik een uur mee met opruimen om daarna het afval te clusteren. Het wordt voorzien van een gemeentelijke sticker en de Diamant-groep komt het ophalen bij mijn huis of op een centrale plek. Het gaat al snel om zo'n 2,5 grote zakken afval per persoon. Op vrijdagmiddag neem ik de zakken zelf mee naar huis. Een hilarisch gezicht, meer dan 20 grote zakken afval in mijn auto en naast ons huis." De vragen van bewoners en voorbijgangers brachten de groep op het idee om visitekaartjes te maken. "De vrijwilligers hebben ze op zak. We informeren belangstellenden en met ons kaartje hebben ze onze contactgegevens en die van de diamant-groep." Haar netwerk is enorm en blijft maar groeien. De gemeente, Diamant-groep, politie, ContourdeTwern, wijkraden, scholen en ga zo maar door. De ouderkamers op basisscholen in Noord staan nog op het wensenlijstje. "Goed om zaken af te stemmen en zoveel mogelijk samen te werken."
Sociaal gebeuren
"We verzetten veel werk, maar het is ook een gezellig en sociaal gebeuren. De verdeling mannen en vrouwen in onze club is 50/50. Na afloop babbelen we altijd nog even na met een drankje. Dan bespreken we ook wat we zijn tegengekomen of hebben gehoord. En dat kan ik dan weer aankaarten bij betrokken organisaties."
Gastlessen en oproep
De vrijwilligers geven ook voorlichting op basisscholen over zwerfafval en afval scheiden. "In een gastles krijgen de kinderen er van alles over te horen en we laten filmpjes zien. Daarna gaan de kinderen zelf aan de slag. In kinderhesjes en met kleine grijpers naar buiten. Succes gegarandeerd." Mooi dat de gastlessen op de scholen zo gewild zijn, maar het zorgt helaas wel voor een ander probleem. Carin: "We kunnen de aanvragen niet meer aan omdat daarvoor meer vrijwilligers nodig zijn. Het thema leeft enorm. Dus als mensen het leuk vinden om voorlichting te gaan geven op scholen of hier meer over willen weten, dan kunnen ze met mij contact opnemen. Graag zelfs! Ik hoop dat we samen met extra vrijwilligers en organisaties nog meer kinderen bewust kunnen maken van het belang van afval scheiden."
Tijdens de themadag op SBO Noorderlicht, een school voor speciaal onderwijs, richtten de vrijwilligers een kraam in met informatie over zwerfafval en afvalscheiding. Carin heeft daarvoor een miniatuur milieustraat gemaakt. Compleet met oefenmateriaal om afval goed te scheiden. Als beloning kregen de kinderen snoepgroente en fruit. "Iedereen was laaiend enthousiast. Voor dit jaar zijn we weer uitgenodigd."