logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Noelle

Je onveilig voelen op straat was voor Noelle altijd een soort gegeven. Straat- en seksuele intimidatie hoorde er gewoon bij. "Toen ik op mijn zestiende uitging in Eindhoven werd er onderling gezegd: als een jongen jou aanraakt moet je er niks van zeggen, anders krijg je een mes in je rug. Het heeft best lang geduurd voordat ik doorhad dat dit absurd was."

De acceptatie en gelatenheid rondom straatintimidatie sloeg na een reeks incidenten om in activisme. “Ik heb in Tilburg veel nare dingen meegemaakt in korte tijd. Toen het Internationale Vrouwendag was, heb ik dat aangegrepen om een demonstratie te organiseren op het Koningsplein. Ik wilde zeggen: het moet stoppen. Daar is mijn activistische hart gaan kloppen.”

Noelle’s activisme is niet iets dat ze uit of aan kan zetten. Het vloeit door in alles wat ze doet. “Als ik uitga dan heb ik regelmatig aanvaringen met mannen die vrouwen lastigvallen. Als ik het zie gebeuren, dan kan ik het niet langs me heen laten gaan, vooral omdat anderen vaak niets doen. Daarom ga ik tegenwoordig bijna niet meer uit, het kost teveel energie.”

Wie denkt dat Noelle zich gewonnen geeft, heeft het mis. Het gaat volgens haar om het kiezen van je gevechten. “Ik wil seksuele intimidatie en straatintimidatie op een andere manier aanpakken. ReclaimNL is voor mij die manier. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met een campagne om bewustwording te creëren onder kroegeigenaren, uitsmijters en uitgaanspubliek. Door samen te werken kunnen we een veilige avond borgen voor iedereen.”

Ondanks alles blijft Noelle optimistisch over de toekomst. “Op het gebied van emancipatie zie ik een stijgende lijn, dus ik blijf geloven dat het beter kan worden. Ik hoop gewoon dat mensen meer naar elkaar omkijken, beter luisteren en meer respect hebben voor elkaar. Daar begint het mee.”