Verbouwing stadhuis en stadswinkel

Tilburg krijgt een vernieuwd stadhuis en een vernieuwde stadswinkel. Samen vormen deze gebouwen het 'huis van de stad'. Een plek waar de gemeente, inwoners, ondernemers en partners elkaar ontmoeten en samenwerken. Het stadhuis en de stadswinkel horen bij Tilburg als vernieuwende stad die past bij deze tijd: benaderbaar, transparant en duurzaam.

Stadhuis en stadswinkel

In december 2018 is de verbouwing van stadskantoor 1 in Tilburg gestart. In het najaar van 2020 neemt de gemeente het gebouw in gebruik. Dat heet vanaf dat moment het stadhuis. Het gebouw is een mooie mix van oud en nieuw. Het ontwerp is van DEDRIE architecten. Met dit ontwerp blijft het monumentale karakter van de 'zwarte doos' behouden: dit gebouw komt uit 1972 en is ontworpen door Kraaijvanger Architects. Er worden nieuwe elementen toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan een aantrekkelijke ingang waar je makkelijk binnenloopt. Of aan het grote raam van 40 x 5 meter in de raadszaal, dat uitkijkt op de stad.


Nadat het stadhuis in gebruik is genomen, wordt stadskantoor 2 opgeknapt. Ook dat krijgt een nieuwe naam: stadswinkel. Het stadhuis en de stadswinkel vormen samen het 'huis van de stad'. Beide gebouwen zijn goed toegankelijk voor iedereen en voorbereid op Smart Building: 'slimme' gebouwen die vooruit kunnen denken. Dit biedt veel mogelijkheden voor de toekomst. De centrale vergaderruimtes, publieksfuncties en bestuurlijke ruimtes komen op de begane grond en eerste verdieping van het stadhuis (en later de stadswinkel).

Samen met de stad

De stad wordt betrokken bij de inrichting van de gebouwen. Waar mogelijk wordt er lokaal ingekocht. De architectuur en inrichting van het gebouw vertellen één verhaal. En laten je zien dat je niet in een willekeurig stadhuis bent, maar in het stadhuis van Tilburg. Op verschillende plekken komen plaatselijke architectuur en stads- of dorpsgezichten terug. Dit geeft een mooi beeld van de stad Tilburg en omliggende dorpen. Het zorgt voor herkenbaarheid voor de bezoeker. En laat zien dat het niet alleen 'het huis van de stad' is, maar ook 'het verhaal van de stad vertelt'.

Duurzaam

De gemeente investeert in een duurzaam stadhuis, met een prima duurzaamheidskeurmerk: BREEAM Excellent. Om te beginnen door de keuze voor renovatie in plaats van sloop en nieuwbouw. Hierdoor kunnen het bestaande casco en de fundering worden hergebruikt. De nieuwe gevels, daken en vloeren worden goed geïsoleerd, beter dan 'moet' volgens de bestaande normen. Er worden veel natuurlijke materialen gebruikt en waar mogelijk worden materialen hergebruikt. Het gebouw wordt vraaggestuurd verwarmd en gekoeld. Er komen energiezuinige liften, waarbij ook de remenergie wordt benut. Alle duurzame maatregelen zorgen samen voor 75% energiebesparing ten opzichte van het huidige verbruik.