U bevindt zich op:Inwoners /Vergunningen / Woningvormingsvergunning

Woningvormingsvergunning

Wilt u een woonruimte verbouwen tot 2 of meer zelfstandige woonruimten? Hiervoor is een woningvormingsvergunning nodig. U moet de vergunning hebben voor het pand wordt opgedeeld. Meestal is eerst een omgevingsvergunning nodig. 

Aanvragen woningvormingsvergunning

Vraag de vergunning aan met het formulier Woningsvormingsvergunning (pdf,128KB). U kunt het met de bijlagen e-mailen naar mailregistratie.wabo@tilburg.nl. Een aanvraag kost 523,20 euro. De gemeente neemt binnen 8 weken na ontvangst een besluit.

Aan de aanvraag voegt u toe:

  • Bouwkundige plattegronden op schaal met daarop aangegeven de berg- en stallingsruimte voor fietsen en afvalcontainers. Geef ook de gebruiksoppervlakte per ruimte aan.
  • Een kadastrale situatietekening

Voorwaarden woningvormingsvergunning

De gemeente toetst of er in de buurt al kamerverhuur of woningvorming is. Afgeven van een vergunning is in ieder geval niet mogelijk:

  • als binnen een straal van 50 meter vanaf de kadastrale perceelgrens al een kamerverhuurpand, woningvormingspand of een bepaalde maatschappelijke voorziening aanwezig is. Als het pand binnen de bedrijvige linten valt, geldt een straal van 25 meter.
  • als in geval van een flat of wooncomplex al kamerverhuur is in de zone 2 woningen boven, naast en onder de woning, of 1 woning diagonaal.

Deze regels gelden niet bij panden in het vrijstellingsgebied en voor wooncomplexen waar de concentratie aan kamerverhuur en woningvorming al zo hoog is (meer dan 50%), dat de leefbaarheid door extra woningvorming niet verder afneemt.

Meer informatie

Bij vragen neemt u contact op met team Vergunningen via vergunningen@tilburg.nl of 14 013.

Bekende panden met kamerverhuur, woningvorming en maatschappelijke voorzieningen

De lijst met bij de gemeente bekende panden met kamerverhuur, woningvorming en maatschappelijke voorzieningen (pdf,531KB) en de bijbehorende kaart worden steeds geactualiseerd. Tip: als u een specifiek adres zoekt, kunt u dit adres in de zoekfunctie binnen deze lijst intypen.

Kamerverhuurpanden
Bekijk de kaart

Woningen waar meer dan 3 personen op kamers wonen en die niet op deze lijst staan, worden ten onrechte als kamerverhuurpand gebruikt. U kunt dit melden bij het Centraal Meldpunt. Dit geldt ook wanneer een woning wordt gesplitst in meerdere zelfstandige woningen, zonder dat deze op de lijst staat.