U bevindt zich op:Koningsdag /Oranje in Tilburg / Programma en route

Programma en route

Op 27 april 2017 viert de koninklijke familie Koningsdag in onze stad. Het gezelschap legt een route af langs 13 programma-onderdelen of werelden.

Ook buiten het centrum zijn er op Koningsdag veel evenementen.
Kijk voor de agenda op tilburg.com

Wereld 1 - Aankomst

De koninklijke familie arriveert rond 11 uur per trein op het station van Tilburg. Zij worden welkom geheten door burgemeester Peter Noordanus en enkele Tilburgse kinderen. Hier start het bezoek, dat ongeveer 2 uur zal duren.

Naar boven

Wereld 2 - Groots welkom

Op het Burgemeester Stekelenburgplein wordt het koninklijk gezelschap muzikaal ontvangen. Hier staan leden van de 77 Tilburgse koren en het Euregio Jeugdorkest. Zij zingen de 'Tune van Tilburg', een aangepaste versie van 'Proosten'. Tijdens dit lied wordt een dans uitgevoerd door de dansers van Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

Naar boven

Wereld 3 - Carnaval der culturen

Deze wereld laat de verschillende gezichten van de stad zien. Van roze maandag tot carnaval. Aan de Burgemeester Brokxlaan is veel ruimte voor publiek. Daarachter staan carnavalswagens opgesteld. Er is een 'pink zone' en de Tune van Tilburg is weer te horen, gespeeld door een slagwerkgroep.

Naar boven

Wereld 4 - Tilburg bouwt een feestje

In deze wereld staan muziek, sociale en maatschappelijke initiatieven centraal. Op de binnenplaats is een feestlocatie gebouwd door mensen met een beperking, samen met professionals. Deni Ypenga staat hier op het podium als de koninklijke familie langskomt. Zij is één van de talenten van het project ‘wie wil jij zijn’.

Naar boven

Wereld 5 - Tilburg onderwijsstad

Het gezelschap bezoekt het Ontdekstation, een educatief project waarin kinderen uit alle lagen van de Tilburgse samenleving uitgedaagd worden om zelf uitvindingen te bouwen. Tilburg is een onderwijsstad, en alle soorten onderwijs komen hier samen. Basisschoolleerlingen, scholieren van middelbare scholen, leerlingen van het VMBO, studenten van het MBO, het HBO en de universiteit bouwen samen één grote machine.

Naar boven

Wereld 6 - Tilburg in geuren en kleuren

In deze wereld in de Spoorzone ontmoet het gezelschap Rania Sommakia, een Syrische vluchtelinge. Zij woont hier nu anderhalf jaar, spreekt al behoorlijk Nederlands, en zet zich enorm in om een groot ‘dankjewel’ uit te dragen naar Tilburg en naar Nederland. Op de parkeerplaats die aan de linkerhand ligt, bevindt zich een Social Marketplace: Tilburg in Geuren & Kleuren!

Naar boven

Wereld 7 - Urban sports

Bij de Hall of Fame is een enorme constructie gebouwd waarop diverse Urban Sports zich presenteren: Free-runners, skaters, klimmers, bmx-ers, stuntsteppers, streetdancers, noem maar op. Een DJ mag hier natuurlijk niet ontbreken, met een remix van de Tune van Tilburg.

Naar boven

Wereld 8 - 50 piano's

In de Koepelhal staan 50 piano’s opgesteld. 50 pianisten uit alle lagen van de Tilburgse samenleving, van jong tot oud, brengen een speciaal gecomponeerd stuk ten gehore. Onder hen zijn ook bekende Tilburgse pianisten.

Naar boven

Wereld 9 - Het groene hart van Brabant

We maken een reis door het groene hart van Brabant en komen daarbij de 8 regiogemeentes tegen die zich, elk op eigen wijze, presenteren. Per gemeente is er een groep van gemiddeld 50 personen aanwezig. De deelnemende gemeentes zijn: Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk.

Naar boven

Wereld 10 - Tilburg toen

De geschiedenis van Tilburg staat in deze wereld centraal. Aan de kant van de Heuvelring klinkt het geluid van doedelzakken (Dutch Pipes & Drums). Bij de ingang zien we een poort van gilde-vaandels. Hier is weer voldoende ruimte voor ontmoeting met het publiek.

Naar boven

Wereld 11 - Tech festival

Tilburg is ook de stad van Textiel, Techniek en Transport. Dat zien we op de Heuvel, waar ondernemend en innovatief Tilburg zich presenteert. Zij laten oplossingen en toepassingen zien uit het bedrijfsleven en het onderwijs.

Naar boven

Wereld 12 - De Heuvelpoort

De Heuvelpoort letterlijk genomen: het koninklijk gezelschap passeert hier 3 poorten. De eerste 2 worden gevormd door grote doeken die zijn beschilderd door supporters van Willem II en De Trappers. Het derde doek is beschilderd door studenten van Fontys. Daarvoor bevindt zich Fremdkörper, een concept van Fontys Hogeschool van de Kunsten, waarbij alle kunstdisciplines elkaar raken: Een DJ van de Rockacademie, design van de designstudenten, dans van de dansstudenten, enzovoorts.

Naar boven

Wereld 13 - Grand finale

We zijn aangekomen bij de muzikale finale met een zachte G. Op het Piusplein staat een groot podium met publiek ervoor. Op het podium verschillende bekende Tilburgers onder aanvoering van Guus Meeuwis. Als de koninklijke familie uiteindelijk vertrekt worden ze, naar goed Tilburgs gebruik, uitgezwaaid met duizenden zakdoeken.

Naar boven

Oranje evenementen in de stad

Piuspleinconcert

Na de Grand Finale van de koninklijke route gaat het feest op het podium door 01.00 uur ’s nachts. De toegang is gratis.

Er zijn optredens van heel wat bekende Tilburgse en Nederlandse artiesten, waaronder Guus Meeuwis, Roy Donders, Leo van Alkemade, Kenny B, Gers Pardoel, Anouk Maas, Hind Haki, Nielson, Xander de Buisonje, Lange Frans, Vengaboys, 2 Unlimited en Charly Lownoise & Mental Theo.    

Lees meer over het Piuspleinconcert

Festival Spooranje

De ondernemers in de Spoorzone organiseren een vijfdaags festival dat gratis te bezoeken is. Het is een initiatief van Theater de Boemel, RAW en Club Smederij. Het programma vindt plaats in de binnentuin tussen Theater de Boemel, Club Smederij en RAW. Bij slecht weer wordt een deel van de activiteiten naar binnen verplaatst.

Lees meer over Festival Spooranje

Oranjeplein

Tijdens Koningsnacht en Koningsdag verandert het Pieter Vreedeplein in het Oranjeplein. Op het tweedaagse evenement Da'spas Lekker Koninklijk komen 20 foodtrucks met gerechten uit alle werelddelen. Verder zijn er straatartiesten, live bands en dj’s en aan de kinderen is ook gedacht. Het evenement is gratis.

Lees meer over het Oranjeplein

De Oranjestraat

Tijdens Koningsnacht en -dag is de Oranjestraat het decor van het buitenevenement van Gin Fizz. In de steeg, met muurtekeningen en decors van de Tilburgse urban artist Tom de Meer, wordt de beste boogie-disco-house en techno van Tilburg geprogrammeerd. In de buitenbar kun je terecht voor  cocktails en G&T’s. 

Lees meer over De Oranjestraat

Koningsdag Korte Heuvel

Het buitenprogramma van de Korte Heuvel duurt van 14:00 uur tot 23:00 uur. Hierna kun je tot in de late uurtjes doorfeesten in de kroegen op de Korte Heuvel. Tijdens Koningsdag staan er vooral resident dj’s van de verschillende kroegen in de straat op het podium tijdens ‘Lanterfantje XXL.’

Lees meer over Koningsdag op de Korte Heuvel

Orange Square

Orange Square is een initiatief van De Baret, het nieuwe Bruin Kafee en Café Hoegaarden. Het evenement is gratis te bezoeken. De ondernemers spreken zelf over het grootste openluchtcafé van Tilburg. Orange Square gaat op Koningsdag om 11:00 uur open. Je kunt dan live op grote schermen kijken naar het bezoek van de koninklijke familie. Vanaf 15:00 uur maken dj’s er een groot feest van.

Lees meer over Orange Square

Kings & drag Queens

De Stadhuisstraat staat tijdens Koningsdag in het teken van 'orange meets pink'. Vanaf 12:00 uur tot laat in de avond staan er optredens op het programma van dragqueens. Maar ook verschillende artiesten treden op, waaronder: Marianne Weber, Ramon Hermans en Corry Konings. De entree is gratis.

Lees meer over Kings & drag Queens

Jus d'orange

013 presenteert: Jus d’Orange. Een bijzonder fris koningsfestival voor iedereen, rondom het poppodium aan de Veemarktstraat. Met meer dan 20 live acts & DJs verdeeld over 3 unieke buitenpodia, ben je op Jus d’Orange tussen 14:00 uur en 01:00 uur de koning te rijk. Jus d’Orange is gratis toegankelijk. 

Lees meer over Jus d'Orange

Piushaven viert oranje

Piushaven Levend Podium, Horeca Piushaven, bewoners en schippers, Stichting Piushaven Kunst en Klassiek, Ondernemersvereniging Piushaven Werkt en Contour De Twern werken samen aan een oranje programma voor de hele stad en haar bezoekers. Heel de dag is er vanalles te doen, van een groots ontbijt tot optredens op het water.

Lees meer over Piushaven viert oranje

Naar boven