U bevindt zich op:Koningsdag /Oranje in Tilburg / Tijdlijn

Tijdlijn: Oranje in Tilburg

De stad Tilburg heeft een bijzondere band met het koningshuis, en dan vooral met de zoon van Koning Willem I. Een bekende uitspraak van Willem II over Tilburg is: “Hier adem ik vrij en voel ik mij gelukkig”. In onderstaande tijdlijn enkele hoogtepunten uit de geschiedenis van Tilburg en het koningshuis.

1831 - 1840

De liefde voor Tilburg ontstond bij Willem II toen het hoofdkwartier van het Noord- Nederlandse leger in Tilburg was gevestigd. Willem II werd in 1840 gekroond als koning. Hij heeft veel geschiedenis in Tilburg achtergelaten. Er is een voetbalclub naar hem vernoemd, een middelbare school, een gevangenis, een straat en de verdwenen wijk Koningswei.

1842

Het Regionaal Archief Tilburg is gevestigd in de voormalige Lancierskazerne, waarvoor koning Willem II in 1842 de eerste steen legde. Die steen is nog steeds te zien, ingemetseld in de zijgevel van het hoofdgebouw waar in de negentiende eeuw talloze soldaten gevestigd waren. Daarna werden er fabrieken in gevestigd.

1847

Koning Willem II gaf opdracht om een paleis te bouwen in Tilburg. Dit gebouw staat er nog steeds, na vele verbouwingen.

De koning heeft nooit in het paleis gewoond; het werd opgeleverd op 7 april 1849, 22 dagen na zijn overlijden.

1849

Op 17 maart 1849 overleed koning Willem II in zijn stoel aan een hartstilstand. Op de foto de betreffende kamer in zijn woonhuis. Dit pand stond waar nu het Stadhuisplein is. 

Zijn overlijdensakte is misschien wel het meest bijzondere archiefstuk van koning Willem II, deze ligt bij het Regionaal Archief Tilburg. Daarnaast is er een proces-verbaal opgenomen van 2 april 1849 over de kisting van het lichaam, die daarna zou worden getransporteerd.

1864

In 1864 droegen de erven van Willem II het paleis over aan de gemeente Tilburg, onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat het bestemd was voor de stichting van een 'Rijks Hoogere Burgerschool', die de naam 'Koning Willem II' moest dragen.

1874

Op 17 maart 1874, 25 jaar na de dood van koning Willem II, vond de onthulling van de gedenknaald plaats. Dit herdenkingsmonument werd naast de Heikese kerk geplaatst, op de plek waar koning Willem II overleed. Tijdens de aanleg van de Cityring verdween deze naald. In 1987 kwam er een nieuwe gedenknaald naast de Heikese kerk. Alleen het marmeren medaillon is nog afkomstig van de oude gedenknaald.

De grond waar de oorspronkelijke gedenknaald heeft gestaan is nog in bezit van het Koninklijk Huis. Het gaat hier om een perceel van 96 vierkante meter bij de fontein voor het paleis.

1898

Koningin Wilhelmina werd in september 1898 tot koningin gekroond. Daar werd in Tilburg op een bijzondere wijze aandacht aan geschonken. In de stad werd een speciale optocht georganiseerd, met voorafgaand hieraan een concert van de liedertafel Souvenir des Montagnards. De burgemeester hield een feestrede.

1909

Toen prinses Juliana op 30 april 1909 geboren werd, was het ook groot feest in Tilburg. Op de Heuvel werd de officiële aankondiging gedaan van haar geboorte met een aubade, lichtjes in de lindeboom en een toespraak van Burgemeester Jansen. Eén van de cadeaus voor de kleine prinses kwam uit Tilburg; een kinderwagen van de firma L.W. van Delft. Deze prinsessenwagen is te zien in Rijksmuseum het Loo.

1913

Koningin Wilhelmina en prins Hendrik openen de tentoonstelling voor Nijverheid en Handel. Tijdens het bezoek mocht niemand in de zalen komen: er kwam zelfs 'een politiemacht' opdraven om de zalen te ontruimen. Hierna bezocht het koninklijk paar de fabrieken van de firma Van den Bergh-Krabbendam (BeKa).

1924

De plechtige onthulling van het standbeeld van koning Willem II op de Heuvel in Tilburg op 26 september 1924 door koningin Wilhelmina.

1937

Ter gelegenheid van het huwelijk tussen prinses Juliana en prins Bernhard werd het Paleis-Raadhuis verlicht.

1938

31 januari 1938 werd prinses Beatrix geboren. Een dag na de geboorte werd een krans gelegd bij het standbeeld van Willem II op de Heuvel.

Op 1 februari plantte burgemeester Vonk de Both een Beatrixboom op het Korvelplein.

1945

Koningin Wilhelmina bezocht op 18 maart 1945 Tilburg tijdens de 10-daagse tocht langs de bevrijde provincies. Bij aankomst inspecteerde ze de stoottroepen. Op het stadhuis volgde de ontvangst door burgemeester Van de Mortel.

Prinses Juliana bezoekt Tilburg 9 mei 1945, om het einde van de oorlog te vieren. Naast haar staat burgemeester Van de Mortel.

1948

Het regeringsjubileum van koningin Wilhelmina werd groots gevierd in Tilburg. Er was onder andere een openluchtmis op de Heuvel. 

1949

Op 7 september bezochten koningin Juliana en prins Bernhard Tilburg tijdens een kennismakingsbezoek aan Brabant. Een jaar eerder was Juliana ingehuldigd als koningin.

1961

Prins Bernhard opende de Prins Bernhardschool aan de Cederstraat 4, hoewel de school nog niet helemaal af was. In september 1961 werd de school officieel in gebruik genomen. In mei 2011 werd het 50-jarig jubileum gevierd.

1966

Prinses Margriet, beschermvrouwe van het Festival voor de werkende jeugd, was op bezoek bij het lustrumfestival op 21 mei 1966 in de stadsschouwburg van Tilburg.

1973

Koningin Juliana vierde haar 25-jarig regeringsjubileum met de gehele koninklijke familie in Tilburg.

1982

Prinses Juliana opende op 28 oktober 1982 het DWS-Insulindecomplex in Tilburg.

Op 26 november 1982 opende koningin Beatrix het Sint Elisabeth Ziekenhuis.

2001

Naar aanleiding van de verloving van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta bezocht het paar de 12 provincies en 4 grote steden van Nederland. Op 4 september startte deze kennismakingstour in Noord-Brabant, waar het paar Breda, Tilburg, Den Bosch en Eindhoven bezocht. 

Op de foto de aankomst op de Heuvel, waarna het paar Popcentrum 013 bezocht.

2009

In oktober 2009 was prinses Máxima in Tilburg voor een werkbezoek over onder andere microkrediet.

2013

Koning Willem-Alexander bezocht de moestuin Groenewoud op 18 juni 2013.

2014

Koningin Máxima bezocht Tilburg op 18 maart 2014. Dit werkbezoek aan de UvT vond plaats in het kader van Social Innovation en Werkgelegenheid Jongeren.

2017

De koninklijke familie bezoekt Tilburg tijdens Koningsdag op 27 april.