150e groene schoolplein

22 oktober 2019
Lekker gieteren op het schoolplein

Bij de basisscholen de Bibit en de Sporckt en kinderopvang de Teddybeer in de Reeshof is op 22 oktober een start gemaakt met het vergroenen van de schoolpleinen.

De scholen kregen de 150e subsidie van de de Provincie Noord Brabant om aan de slag te gaan met hun schoolplein van de toekomst. De tegels gaan er uit en er komt o.a. een moestuin en een modderkeuken.

Trots

Mario Jacobs, Tilburgse wethouder groen: "Wij zijn trots dat deze 150e subsidie van de provincie juist in Tilburg werd toegekend. Het sluit naadloos aan op de ambitie om ieder schoolplein in Tilburg te vergroenen. De gemeente Tilburg heeft hiervoor een subsidieregeling. Daarmee zijn al 44 schoolpleinen bij 35 scholen vergroend. En in het najaar volgen nog eens 17 scholen. Zo werken we samen aan het vergroenen en klimaatbestendig maken van Tilburg en aan natuur- en milieu-educatie."

Natuur en milieu

Elke Tilburgse basisschool besteedt in de lessen aandacht aan de natuur en het milieu. Ze maken daarbij gebruik van natuurlijke plekken in de wijk en omgeving. Op die manier komt elk kind in aanraking met de natuur en leert er mee omgaan. Het streven is dat alle Tilburgse basisscholen in 2022 een groen duurzaam schoolplein hebben. Het subsidiegeld wordt verdeeld door T-PrimaiR. De subsidie van de provincie 'schoolplein van de toekomst' is voor basis- en middelbare scholen die hun terrein gezond, klimaatbestendig en natuurlijk avontuurlijk inrichten. Door met het groen in aanraking te komen, merken leerlingen o.a. waar een groen schoolplein goed voor is. Water wordt niet afgevoerd via het riool, maar gaat naar de planten. Bomen bieden schaduw in de zomer en de koolmezen in de nestkastjes eten hun buik vol met eikenprocessierupsen.

Goed plan

Provincie Noord-Brabant, de 4 Brabantse waterschappen, Prins Bernhard Cultuurfonds, IVN en Jong Leren Eten legden hiervoor 3,5 miljoen euro bij elkaar. Scholen met een goed plan voor aanleg, onderhoud en inpassing in de lessen, kunnen een aanvraag doen voor een bijdrage van maximaal 70% van de kosten, met een maximum van 14.000 euro. De regeling loopt tot december 2021 en er is nog budget voor minimaal 120 groene schoolpleinen.