Deelnemers isoleeractie: "geen overbodige luxe"

19 februari 2020
Thijs voor een geïsoleerd raam

(Foto: Beeldveld/Wilfried Scholtes)

Elske Vos en Thijs Schnater isoleerden hun huis uit 1926. Dat deden ze via een collectieve inkoopactie van de gemeente. Thijs vertelt hoe dat in zijn werk ging.

Een huis uit 1926 in de wijk Groeseind-Hoefstraat. Elske Vos en Thijs Schnater waren er meteen weg van, maar wisten al wel dat er het nodige aan moest gebeuren. "Toen wij op de bank in de voorkamer zaten en we letterlijk de kou van buiten voelden, was al wel snel duidelijk dat dubbel glas geen overbodige luxe was", vertelt Thijs.

Helemaal goed

"We wonen hier nu anderhalf jaar. Qua indeling is het een bijzonder huis. Vroeger zat er een bedrijf. Hier beneden was het kantoor. De woonruimte en de slaapkamer zijn boven. Het huis heeft heel veel ramen. Vier daarvan hadden al dubbel glas. Bij de andere hebben we overal isolatieglas laten plaatsen. Dat waren 23 ramen." Thijs moet lachen. "Zelfs een heel klein raampje in de WC hebben we laten doen. De adviseur die langs kwam, had zoiets van 'laat zitten, dat heeft niet zoveel meerwaarde', maar wij vonden dat het meteen helemaal goed moest. Dus ook dat kleine raampje hebben we laten doen."
Naast het plaatsen van dubbel glas, is de kruipruimte onder de vloer in de voorkamer geïsoleerd met EPS-korrels. "Onder de vloer in de voorkamer zit een kruipruimte, daar konden we korrels in laten spuiten. Op de rest van de benedenverdieping kon dat niet. Dat is een betonnen vloer zonder kruipruimte."

Goede deal

Thijs en Elske lazen over de collectieve inkoopactie woningisolatie van de gemeente. Ze zijn tevreden over het advies van de adviseur van Susteen, die dit voor de gemeente heeft uitgevoerd. "Ik ben zelf best technisch en had me van tevoren ook ingelezen. Maar het rapport was helder en duidelijk. Ook de offerte die bij het rapport zat was helder. Wij vonden het bedrag dat we met de collectieve inkoopactie kwijt waren een goede deal. Daarom hadden wij niet de behoefte om nog verder te kijken voor een ander aanbod."

Comfort

De voornaamste reden voor de isolatie is volgens Thijs het terugdringen van het gasgebruik. "Het comfort en de besparing zijn natuurlijk ook belangrijk. Maar ons gaat het er vooral om minder gas te verbruiken. We kijken ook wel naar andere maatregelen. Een warmtepomp bijvoorbeeld, vooral de hybride variant. Maar daarvoor hebben we nu de financiële middelen niet. Dat geldt ook voor de aanschaf van zonnepanelen. Maar we zijn er zeker bewust mee bezig."

Elske en Thijs lieten hun huis in november 2019 isoleren. "Vergelijken wat we aan gas bespaard hebben, is nu nog lastig. Maar ik denk dat we ongeveer 5 kubieke meter gas bespaard hebben tot nu toe. We verbruiken per jaar 2.000 kubieke meter, dat vinden wij nog teveel. We zitten met ons huis nu op het energielabel E(*) we zaten op F. Ons streven is in ieder geval D en wellicht C. Daarom denken we ook aan spouwmuurisolatie." Thijs lacht. "Ik zei het niet voor niets, we zijn er bewust mee bezig."

*Woningen in Nederland zijn ingedeeld via energielabels. Die lopen van A t/m G. Een huis met label A is heel zuinig. Een huis met label G is zeer onzuinig.