25 jaar natuuronderzoek in de Kaaistoep

24 januari 2020

Al 25 jaar onderzoekt de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) de unieke natuur in de Tilburgse Kaaistoep. Er werden zo'n 9.000 soorten planten en dieren gevonden.

In de Kaaistoep zijn ook 125 nieuwe soorten voor Nederland aangetroffen en zelfs 3 soorten die nieuw zijn voor de wereld. Omdat dat uniek is in Nederland, viert de KNNV-afdeling in 2020 deze mijlpaal met wandelingen, een boek, een fototentoonstelling en een symposium. Iedereen is hierbij van harte welkom.

De Kaaistoep maakt onderdeel uit van Stadsbos013, in het zuidwesten van de stad. Vanaf 1995 hebben actieve natuurliefhebbers van de KNNV hier een schat aan gegevens verzameld. In nauwe samenwerking met Natuurmuseum Brabant werden de vondsten verder onderzocht en opgenomen in de collectie van het museum.

Symposium en jubileumboek 'De Kaaistoep'

De officiële start van dit jubileumjaar vindt plaats op 14 maart in Natuurmuseum Brabant met een groot symposium over burgers en natuuronderzoek. Verschillende experts, lokaal en landelijk, vertellen daarin over het Kaaistoep-onderzoek en over het belang van actieve natuurliefhebbers voor de natuur en het natuuronderzoek in Nederland. Tijdens dit symposium wordt ook het boek ‘De Kaaistoep’ gepresenteerd. In het ruim 700 pagina’s tellende boek staan beschrijvingen van het onderzoeksgebied, allerlei leuke vondsten, bijzondere onderzoeksmethoden en tal van foto’s.

De Kaaistoep opent haar deuren

De Kaaistoep is normaal gesproken gesloten, maar ter ere van dit 25-jarig jubileum opent de eigenaar, TWM Gronden, het gebied. Iedereen die interesse heeft kan zich inschrijven voor unieke wandelingen, onder leiding van de onderzoekers van de KNNV. Daarnaast kunt u de onderzoekers en hun werkzaamheden bekijken tijdens de fototentoonstelling 'De Kaaistoep in beeld', die gedurende het jaar op verschillende locaties in Tilburg te zien zal zijn.

Kijk op de website van de KNNV voor meer informatie.