34 Tilburgse gemeentegebouwen met zonnestroom

01 december 2017

In maart 2018 zijn 34 gemeentelijke gebouwen in Tilburg uitgerust met zonnepanelen. In 2016 startte de gemeente met de voorbereidingen. Binnen nu en 4 maanden zijn de werkzaamheden afgerond.

Tilburg wil zoveel mogelijk zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen om aan de ambitie te voldoen om in 2045 een klimaatneutrale gemeente te zijn. De gemeente gaat voor een schoner, gezonder en groener Tilburg. Dat betekent dat Tilburg de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen wil tegengaan. De zonnepanelen zorgen voor een vermindering van CO2-uitstoot met 14,7 procent. In 2020 wil de gemeente 30 procent minder CO2 uitstoten. Dit zijn de maatregelen van de zonnepanelen op de gemeentelijke gebouwen en andere maatregelen die in de gemeente worden genomen. Een andere invulling van de ambitie 'klimaatneutraal' wordt geleverd door het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen.

Kilowattuur

In totaal wordt er met de geplaatste zonnepanelen 4 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar aan zonnestroom opgewekt. Deze opbrengst is vergelijkbaar met de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van 1.200 huishoudens.

LocHal

Op de volgende gemeentegebouwen zitten onder andere zonnepanelen: Recreatiebad en buitenbad Stappegoor, Zwembad Reeshof, Ireen Wüst ijsbaan, IJssportcentrum Tilburg , T-kwadraat, een aantal sporthallen en gymzalen, Factorium, Natuurmuseum Brabant, de Koepelhal, de LocHal, Theaters Tilburg Popcentrum 013 en een aantal wijkcentra.

Het college stelde op 28 november vast hoe het met de zonnepanelen in Tilburg gaat. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kende in 2015 voor dit doel veertig SDE+-subsidies (Stimulering Duurzame Energieproductie) toe aan gemeente Tilburg.