37 nieuwe Bigbelly's in Tilburg

26 november 2019
Juffrouw gooit afval in de Bigbelly

In Tilburg staan 37 nieuwe Bigbelly's. Dit zijn grote afvalbakken waar 625 liter afval in kan. Ze hebben o.a. een ingebouwde pers en bovenop zit een zonnepaneel van 40 watt.

In de bak zit ook software die aangeeft wanneer de bak vol is. De pers in de 'belly' maakt het afval kleiner. De Bigbelly dankt zijn naam aan het volume. Er kan 625 liter afval in. Dat is veel meer dan een 'gewone' afvalbak waar 70 liter in kan. De inwerpopening is te openen met een voetpedaal en zit op een hoogte zodat ook mensen in een rolstoel er goed bij kunnen.

Waar staan ze?

Er staan 25 Bigbelly's in het centrum en de Piushaven, 3 op de Heyhoef, 3 op het Wagnerplein, 1 in Berkel- Enschot, 1 op het Buurmalsenplein, 1 op de Dalempromenade, 2 op het Olympiaplein (Stappegoor) en 1 in de Muzentuin.

Nog makkelijker

De gemeente heeft geluisterd naar de wensen van de inwoners en bezoekers van Tilburg op het gebied van zwerfafval. De Bigbelly’s zorgen ervoor dat het nog eenvoudiger wordt om het afval in de afvalbak te gooien en deze tijdig te ledigen. Dit is gebleken uit de meetresultaten van de eerste 10 Bigbelly’s die zijn geplaatst in centrum. De eerste 18 maanden hebben deze Bigbelly’s al meer dan 625.000 liter afval verwerkt.