3D vloerschildering op plein de Wegwijzer

09 april 2021
Wethouder Mario Jacobs opent de vloerschildering bij de Wegwijzer

(Foto: Beeldveld / Wilfried Scholtes)

Op het schoolplein van basisschool de Wegwijzer in de Reeshof ligt sinds deze week een driedimensionale vloerschildering. Het kunstwerk is gemaakt door kunstenaar Leon Keer. Het schoolplein is een openbare locatie en ook na schooltijd toegankelijk. Dat betekent dat iedereen (coronaproof) het tijdelijke kunstwerk kan bewonderen.

Het kunstwerk blijft ongeveer een jaar zichtbaar. Kinderen kunnen een pad volgen door de geschilderde natuur. Zo maken ze kennis met planten en water, zonder dat er feitelijk groen wordt geplant. Dat zorgt voor een vernieuwde en experimentele manier van spelen. 

Pad volgen door geschilderde natuur

Kinderen kunnen een pad volgen door de geschilderde natuur. Zo maken ze kennis met planten en water, zonder dat er feitelijk groen wordt geplant. Dat maakt het een vernieuwde en experimentele manier van spelen. De school is enthousiast. Directrice Harriët van Sprang: "We zijn het schoolplein aan het vergroenen. De vloerschildering sluit hier perfect op aan, een echte toevoeging. Het schoolplein wordt veel gebruikt, ook na schooltijd en ’s avonds komen hier kinderen met hun ouders."

Augmented reality

Het werk van de Nederlandse kunstenaar Leon Keer is zo gemaakt dat er diepte verschijnt als je er op de juiste manier voor gaat staan. Zijn optische illusies zijn over de hele wereld te bewonderen. Hij presenteert zijn kunst vaak door nieuwe technologieën toe te voegen, zoals ‘augmented reality’. Ook de vloerschildering in de Reeshof is van deze technologie voorzien. Dat betekent dat het kunstwerk, na installatie van de Leon Keer app (te downloaden via de Google Playstore en Apple App Store), ‘tot leven komt’ als je hem scant met je telefoon. Dit werkt vanaf dinsdag 13 april. Leon Keer: "Fijn dat mijn eerste schildering van het jaar bijdrage levert aan zo veel blijde gezichten. Dat heeft natuurlijk ook weer effect op mijn eigen gemoedstoestand en inspiratie voor aankomende kunstwerken."

Experimenten in de openbare ruimte

De vloerschildering past in het rijtje van het muurschilderingenproject, dat in ieder geval tot eind 2022 wordt voortgezet. De gemeente voerde in 2020 experimenten uit in de openbare ruimte, gericht op een fijnere leefomgeving. Wethouder Mario Jacobs: "De muur- en vloerschilderingen maken de stad leefbaarder en aantrekkelijker. Ze zijn zichtbaar en vrij toegankelijk, waardoor iedere inwoner ervan kan genieten. En we hopen dat ze onze inwoners uitnodigen om nog beter te zorgen voor een schone, hele en veilige openbare ruimte."