Aandacht vragen voor kindermishandeling

01 november 2022

Van 14 tot en met 20 november 2022 is de landelijke Week tegen Kindermishandeling. Ook in de regio Hart van Brabant zijn er volop activiteiten om aandacht te vragen voor kindermishandeling. Vooral ook om samen de aanpak tegen kindermishandeling te versterken.

Logo van de Week tegen Kindermishandeling

Het thema in de regio is: Ik zie jou. Horen- zien – en voelen. Alle kinderen hebben er recht op om gezien en gehoord te worden. Zeker als ze opgroeien in een onveilige thuissituatie. Jongeren en volwassenen die mishandeld zijn, vertellen dat er mensen in hun omgeving moeten zijn geweest die iets gehoord of gezien hebben. Maar dat niemand of alleen een enkeling er iets van heeft gezegd of er iets aan heeft gedaan. Slachtoffers hebben daar, naast de andere gevolgen van de mishandeling, last van. Zie jij echt hoe het gaat met kinderen in jouw omgeving? Activiteiten die georganiseerd worden zijn o.a. een congres op 14 november bij Fontys Hogescholen en de workshop ‘niet jouw schuld’ door meester Anton op 16 november. Alle activiteiten staan op: expertisecentrum-hgkm.nl/week/.

Kijk niet weg

Durf jij te vertrouwen op wat je hoort, wat je ziet en wat je voelt? Kijk dan niet weg, vertrouw op je intuïtie en kom in actie door steun te bieden aan een kind in de knel. Iedereen kan een verschil maken in de strijd om kindermishandeling te stoppen en signalen van kindermishandeling eerder te zien. Als vrienden, buren, leerkrachten, ooms, en tantes. Als hulpverleners, vrijwilligers, beleidsmakers, en politici. Als volwassenen in het leven van kinderen. Echt iedereen.

Gesprek voeren

Alle inwoners kunnen het gesprek voeren en kinderen echt zien. Samen kan het verschil gemaakt worden voor  kwetsbare kinderen en gezinnen. In de zorg, in het gezin, in de sport, op school. Hoe zorg je er nou sámen voor, met alle organisaties en inwoners in een regio, dat we écht in actie komen voor dit grote maatschappelijke probleem?