Actie ‘Band op Spanning’ succesvol

27 mei 2021
Medewerker band op spanning pompt autoband op

Met de actie Band op Spanning konden Tilburgers gratis hun autobanden op spanning laten brengen. In totaal is er 4,973 liter brandstof, 19 ton C02 en ruim 22 duizend euro bespaard.

De actie is onderdeel van het gemeentelijk beleid om de luchtkwaliteit te verbeteren. Bij de AaBefabriek, Hornbach en winkelcentrum Heyhoef konden Tilburgers tijdens 10 actiedagen in oktober, november, december en april hun bandenspanning laten controleren. Van de 1.107 gecontroleerde auto’s bleek 83% onderspanning te hebben. Die autobanden zijn opgepompt door de controleurs. Gemiddeld werd er per auto ruim 20 euro per kwartaal bespaard. 

Schoner, zuiniger en veiliger rijden 

In Nederland rijdt meer dan de helft van alle auto’s met een te lage bandenspanning. Die auto’s verbruiken 2 tot 5 procent meer brandstof per jaar. Dat zorgt in Nederland jaarlijks voor 150 miljoen liter extra brandstofverbruik en 360 miljoen kilo extra C02-uitstoot. Bovendien is de kans groter dat auto’s met onderspanning ongelukken veroorzaken. Deze  auto’s hebben namelijk een langere remweg en een slechtere wegligging. Ook is de kans op een klapband groter en slijten de banden sneller.

Banden op spanning houden

Schoner, zuiniger en veiliger rijden kan al door regelmatig de bandenspanning te controleren. Meer informatie? Kijk op bandopspanning.nl.