Aftrap positief voetbalklimaat op 28 en 29 september

24 september 2019
Positief voetbalklimaat aftrap

De gemeente werkt samen met de Tilburgse voetbalverenigingen aan een positief voetbalklimaat. Daarover zijn in 2013 afspraken gemaakt. Het aftrapweekend is op 28 en 29 september.

Ook daarna zijn er diverse activiteiten bij voetbalverenigingen, die in het teken staan van sportiviteit en respect. Er worden workshops en clinics gehouden bij verschillende Tilburgse voetbalverenigingen. Trainers en coaches krijgen uitleg over het positief coachen van hun voetballers.

Samenwerken

'Positief Voetbalklimaat' is een gezamenlijk initiatief van de Tilburgse amateurvoetbalverenigingen. Ook Willem II werkt er aan mee. Samen werken zij aan een positief voetbalklimaat in Tilburg. Het bredere doel achter dit project is om ongewenst gedrag te voorkomen en gewenst gedrag verder te stimuleren. Nadat de verenigingen en de gemeente in 2013 een overeenkomst over een positief voetbalklimaat ondertekenden is er veel georganiseerd.

Hand schudden

Activiteiten die bijdragen aan de positiviteit zijn onder meer: spelers, begeleiders en ouders die voor de wedstrijd in de middencirkel gaan staan en elkaar de hand schudden en elkaar een sportieve wedstrijd toewensen. Na afloop van de wedstrijden wordt aan de rand van het veld een erehaag gemaakt door de ouders van beide teams. Tijdens het weekend en in de weken daarna is er bij de clubs een ruimte waar ouders, begeleiders of trainers/coaches uitleg krijgen over het doel van het positief voetbalklimaat. Bij veel clubs wordt ook gewerkt met de zogeheten groene kaart. Die wordt door een scheidsrechter uitgedeeld aan bijvoorbeeld een ouder, speler of coach die tijdens de wedstrijd het meest positief was. Degene die de groene kaart krijgt, kan bij de club terecht voor een tegenprestatie. Alle ideeën staan in een draaiboek dat alle clubs krijgen.

Vier keer per jaar komen de club bij elkaar voor een netwerkbijeenkomst. Daaruit kwam een tijd geleden naar voren dat er problemen waren met het vinden en opleiden van nieuwe scheidsrechters. Naar aanleiding daarvan is het Tilburgs arbitrageplan opgesteld. Dat resulteerde er in dat in Tilburg e.o. meer dan 180 scheidsrechters en begeleiders voor scheidsrechters zijn opgeleid.