Alle schoolpleinen groen

03 maart 2022

Bijna alle basisscholen in de gemeente Tilburg hebben een groen schoolplein. Om ook de laatste 13 schoolpleinen in de gemeente de kans te geven om te vergroenen, verstrekt de gemeente een subsidie van maximaal 245.000 euro. 

groen schoolplein met spelende kinderen

Met deze subsidie kunnen de 13 scholen een groen schoolplein aanleggen. De basisscholen zijn zelf verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van hun groene schoolplein. Zij vragen de subsidie aan bij de gemeente. T-Primair begeleidt het traject en stimuleert ouders en kinderen hieraan mee te werken. 

Fijnere speelomgeving door groen

De gemeente verstrekt al sinds 2017 een subsidie voor schoolpleinen met ruimte voor groen. Dit is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de kinderen. Het is de ideale plek voor buitenlessen. Tijdens de buitenlessen op het groene schoolplein kunnen kinderen zich verwonderen over wat de natuur te bieden heeft. Kinderen leren veel van een groene omgeving. Water verdwijnt niet rechtstreeks in het riool, maar gaat naar de planten. Bomen bieden schaduw in de zomer, waardoor het ook tijdens warm weer heerlijk spelen is op het schoolplein. In de nestkastjes eten koolmezen hun buik vol met eikenprocessierupsen. Met het verbouwen van groenten in de moestuin of fruit in de boomgaard leren kinderen hoe hun eten groeit. Daarnaast merken de leerkrachten dat een groen schoolplein het spel van de kinderen positief verandert: een groenere omgeving zorgt voor meer fantasie in hun spel en meer samen spelen. 

Groen schoolplein in de buurt

Bij basisscholen De Borne, de Blaak en de Mortel werken ze momenteel aan het ontwerp voor hun groene schoolplein. Informatie over de groene schoolpleinen die al klaar zijn en over hoe je thuis aan de slag kan met vergroenen? Doe de digitale tour langs alle schoolpleinen en bekijk de ideeën voor thuis in het online magazine.