Betaald parkeren delen Trouwlaan, Oerle en Fatima vanaf 1 maart

18 december 2020
De Voltstraat in Tilburg

Vanaf maandag 1 maart geldt betaald parkeren in grote delen van Trouwlaan, Oerle en heel Fatima. In het gebied Trouwlaan-Oerle  moet betaald worden voor parkeren op maandag t/m zaterdag tussen 9:00 en 22:00 uur. In Fatima op maandag t/m zaterdag van 9:00 tot 02:00 uur en op zondag van 12:00 tot 02:00 uur.

Bewoners en ondernemers hebben in reviewpanels meegedacht over de regeling. Zij gaan parkeren met een parkeervergunning. Reviewpanels met daarin bewoners en ondernemers uit de wijken, hebben deze tijden voor betaald parkeren geadviseerd. Zij hebben het beste zicht op de parkeerproblemen in hun eigen wijk en werkten de afgelopen maanden aan een advies. Het college heeft de adviezen voor beide gebieden overgenomen en 1 maart als startdatum voor de invoering van de parkeerregulering bepaald.

Begin februari krijgen alle bewoners en ondernemers in het gebied een brief met daarin informatie over het aanvragen van een parkeervergunning. Die kost voor bewoners 5 euro per maand (voor de eerste auto). Anderen betalen 1 euro per uur aan de automaat of via een betaalapp.

Overlast

De wijken Trouwlaan-Oerle en Fatima grenzen aan wijken waar nu al betaald parkeren geldt. Zij hebben daardoor veel overlast van parkeerverkeer dat naar de wijken uitwijkt omdat daar het parkeren nog gratis is. De ervaring leert dat met de invoering van betaald parkeren, de parkeeroverlast vrijwel direct verdwijnt.

Ook in de Reit is volgens bewoners sprake van ernstige parkeeroverlast. De gemeenteraad besloot al eerder om ook daar betaald parkeren in te voeren. Begin 2021 beslist het college over de parkeerregeling die bewoners en ondernemers in de afgelopen periode hebben samengesteld. Betaald parkeren In de Reit start later. De precieze startdatum volgt begin 2021.