Bijenknooppunt op Landgoed Leijkant

09 maart 2018
Foto van kinderen die bloemenzaad inzaaien op Landgoed Leijkant

(Foto: Hassan Souhail, Alief Fotografie)

Op Landgoed Leijkant is een bijenknooppunt aangelegd. Op het landgoed zijn struiken geplant en de grond is ingezaaid met bloemzaad. Wilde bijen kunnen uit de bloemen en stuiken nectar en stuifmeel halen.

Ook werd er een bijenhotel geplaatst in het gebied. Kinderen van groep 7 en groep 8 van basisschool De Borne uit Tilburg hielpen wethouder Mario Jacobs met het werk. Dat deden ze in het kader van NL DOET. De vrijwilligersdagen op 9 en 10 maart. Het landgoed grenst aan het Bels Lijntje. Wilde bijen en andere insecten zijn verantwoordelijk voor de bestuiving van 80 procent van de planten, struiken en bomen en zijn daarom onmisbaar. Toch hebben wilde bijen het niet makkelijk in Nederland. De helft van alle 357 soorten is bedreigd.

Zandplekken

De afgelopen wintermaanden zijn vrijwilligers van de Tilburgse Waterleiding Maatschappij en natuurgebied de Kaaistoep druk bezig geweest met het maken van natuurlijke nestelgelegenheid in het nabijgelegen bos. Ze hebben open zandplekken gemaakt en steilwandjes aangelegd. Wilde bijen maken bij voorkeur een nestje in de grond.

Bloemen

Op meer dan 5 plekken langs het Bels Lijntje zijn randen en velden waar veel bloemen staan. Die zijn te herkennen aan een paal met daarop een bordje met een rode bij. Ze staan ook op de website belslijntje.com.

Coöperatie Bels Lijntje, Landgoed Leijkant, TWM Gronden, Bijenhoudersvereniging Alphen e.o., Brabants Landschap en de Agrarische Natuurvereniging Baarle-Nassau werkten samen aan dit initiatief. Na afloop kregen alle schoolkinderen een bij-verrassingstasje. Hierin een zakje met 15 verschillende bloemenzaden om in eigen tuin uit te zaaien voor wilde bijen.