Binnenstad vriendelijker voor voetgangers en fietsers

03 december 2021
Fietsers in de binnenstad

De gemeente wil dat meer mensen op de fiets of te voet naar de binnenstad komen. Daarom is op 5 november 2021 een verkeersbesluit genomen om de binnenstad vriendelijker te maken voor voetgangers en fietsers.

De verkeersborden op straat zijn aangepast aan de nieuwe situatie. Dat betekent dat de nieuwe regels vanaf nu gelden. Wat hetzelfde blijft is dat het voetgangersgebied tussen 06:00 en 11:00 uur in de ochtend toegankelijk is voor laden en lossen. De grootste veranderingen zijn dat scooters op minder plekken welkom zijn en dat er meer ruimte komt om na 18.00 uur te fietsen in de binnenstad. Ook zijn de borden duidelijker gemaakt. 

Scooters

Vanuit verkeersveiligheid is de combinatie voetgangers en scooters niet handig. Het verschil in snelheid tussen scooters en voetgangers is groot. Om het veiliger en prettiger te maken voor de bezoekers van de binnenstad zijn de regels voor scooters aangescherpt. Na 11:00 uur zijn scooters in het hele voetgangersgebied verboden. Dit geldt zowel voor snorfietsen (blauwe nummerplaat) als voor bromfietsen (gele nummerplaat). Dit geldt voor het hele voetgangersgebied, dus ook voor de Korte Heuvel, het Pieter Vreedeplein en het Kapelhof (het stukje achter de Perry Sport waar de Kapel Onze Lieve Vrouwe Ter Nood staat). Zo wordt het voetgangersgebied veiliger. Het voetgangersgebied staat op het kaartje dat als bijlage hieronder te bekijken of te downloaden is.

Voor wie met de scooter naar de binnenstad komt, is de Cityring de logische route. Daar zijn ook de vakken om de scooter te stallen (wit gemarkeerd). De scootervakken op de Heuvel zijn vaak vol, maar bij de Schouwburgpromenade en naast de fietsenstalling Concertzaal is bijna altijd plek.

Fietsen

In de avonduren werd al veel door de Heuvelstraat gefietst. Formeel mocht dit niet, maar dat is nu veranderd. Het wordt toegestaan om na 18:00 uur door het voetgangersgebied te fietsen. Op het Pieter Vreedeplein, de Korte Heuvel en de Kapelhof mag de hele dag wel worden gefietst (oranje gebieden op kaart). Deze routes zijn belangrijk in het fietsnetwerk van Tilburg. Daarom is fietsen hier ook overdag toegestaan.

Elektrische fietsen

De gemeente krijgt regelmatig meldingen van bewoners en bezoekers over elektrische fietsen die op hoge snelheid door het voetgangersgebied gaan. Vaak gaat het hier om bezorgers. In de wet zijn elektrische fietsen geen aparte categorie. Voor de elektrische fiets gelden dezelfde regels als voor de gewone fiets. 

Willem II-straat

De Willem II-straat wordt opnieuw ingericht. Als de werkzaamheden klaar zijn, is de Willem II-straat geen voetgangersgebied meer. Deze straat wordt eenrichtingsverkeer van de Heuvelstraat richting de Tuinstraat. 

Ook het Radiopleintje is voetgangersgebied. Snorfietsen en bromfietsen mogen hier alleen rijden op de rijbaan in de Nieuwlandstraat en dan met de bocht mee richting Schoolstraat.