BKR-registratie na minnelijke schuldregeling stopt na 6 maanden

17 februari 2023

Inwoners uit Tilburg die succesvol een zogeheten minnelijke schuldregeling afronden, blijven sinds 1 januari 2023 nog maar 6 maanden geregistreerd staan bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Eerst bleven inwoners automatisch 5 jaar geregistreerd staan.

(Foto: Angeline Swinkels)

De gemeente haalt de registratie van de schuldregeling uit het systeem na 6 maanden. Zo kunnen inwoners sneller hun leven oppakken.

Rem

Een BKR-registratie is bedoeld om mensen te beschermen, zodat ze niet nog meer schulden maken. Maar in de praktijk kan de registratie de mensen juist tegenwerken. Zo hechten bijvoorbeeld banken veel waarde aan BKR-registraties. Dit remt mensen in het oppakken van hun leven na een schuldregeling. Met een BKR-registratie kunnen ze bijvoorbeeld geen huis kopen, een eigen bedrijf beginnen of een lening afsluiten.

Helpen

Wethouder Esmah Lahlah van Bestaanszekerheid is blij met de verandering in Tilburg: “Inwoners die hun schuldtraject succesvol hebben afgesloten, moeten we op weg helpen in plaats van tegenwerken. Ze hebben hard hun best gedaan om schuldenvrij te zijn en verdienen dan ook dezelfde kansen als andere inwoners. Een lange BKR-registratie werkt vaak belemmerend. Door het verkorten van de BKR- Registratie, helpen we deze inwoners hun leven weer op te pakken.”