Burgemeester Weterings staat stil bij 1 jaar corona

24 februari 2021
Burgemeester Theo Weterings in gesprek

De allereerste corona patiënt in Nederland werd in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis opgenomen. Dat is op 27 februari precies een jaar geleden. Lees hieronder het verhaal van burgemeester Theo Weterings.

Beste Tilburgers,

We naderen een bijzondere datum. Niet bepaald een datum om te vieren, wel een om even bij stil te staan. 27 februari 2020, het staat in mijn en misschien ook wel in uw geheugen gegrift. De datum dat bekend werd dat de allereerste corona patiënt in Nederland in het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis was opgenomen. In een klap was dat virus hier. Het virus dat we tot dan toe vooral van beelden uit China en Italië kenden, was opeens ook in Nederland. Even was Tilburg het middelpunt van alle belangstelling, en ik wist: we staan aan de vooravond van een crisissituatie die zijn weerga niet kent.

En helaas is dat waarheid gebleken. Bijna een jaar later kunnen we concluderen: corona heeft ons leven ingrijpend veranderd. Door de maatregelen om het virus onder controle te krijgen, zijn heel veel dingen die voorheen vanzelfsprekend waren, weggevallen of anders geworden. De impact van het virus is enorm en iedereen voelt die op een andere manier. Mensen die een dierbare hebben verloren, jongeren die al een jaar online onderwijs krijgen en hun vrienden missen, ouderen die vereenzamen, ondernemers die moeten knokken om het hoofd boven water te houden; als uw burgemeester hoor ik elke dag uw worstelingen in deze moeilijke tijd. En elk verhaal gaat mij aan het hart.

De maatregelen om het virus onder controle te krijgen en te houden, zijn nodig, dat weten we allemaal. Zonder deze maatregelen had het virus nog veel meer slachtoffers kunnen maken. Was onze zorg bezweken onder de druk van de niet aflatende stroom patiënten. En hadden dokters dat inktzwarte scenario moeten gaan volgen waarbij ze zouden moeten kiezen tussen wie wel en wie niet behandeld kon worden. We hebben er samen de schouders onder gezet om dit te voorkomen. We mogen er trots op zijn dat we dat met elkaar hebben gedaan. Niet altijd makkelijk, soms met pittige discussies, maar we deden het.

Dat gevoel van saamhorigheid, van er samen voor gaan, dat zullen we nodig blijven hebben. Omdat het nog wel even duurt voordat iedereen ingeënt is, en vooral: omdat we nog voor een hele grote opgave staan als de rook is opgetrokken. Corona heeft onze samenleving blijvend veranderd. De economische en sociale consequenties van het virus zijn enorm. Die kunnen we ook alleen maar samen het hoofd bieden. Gelukkig zijn wij Tilburgers daar goed in. De afgelopen maanden hebben dat voor mij talloze keren bewezen.

In 2020 zouden wij eigenlijk samen voor het eerst de verjaardag van onze stad vieren. Op 18 april wilden we met elkaar stilstaan bij het feit dat op die dag in 1809 stadsrechten aan Tilburg werden verleend door Lodewijk Napoleon Bonaparte. Het werd een van die feestjes in een lange rij van feestjes die niet door konden gaan. Wanneer dat wel weer kan, is nu nog niet te voorspellen. Maar weet dat ik nu al uitkijk naar dat moment. Dat moment dat wij weer samen kunnen feesten in onze mooie stad. Zonder afstand, dicht bij elkaar.

Burgemeester Theo Weterings