Burgerinitiatief voor groen dak Elzenstraat

17 september 2019

In 2045 wil Tilburg klimaatneutraal en klimaatbestendig zijn; zo min mogelijk CO2-uitstoot en aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. De gemeente ondersteunt graag initiatieven die bijdragen aan een gezonde stad.

Zo is er subsidie voor de aanleg van groene daken en gevels. In de Elzenstraat ligt nu dankzij bewoners een groen tapijt van 825 m2.                          

Of het nou gaat om elektrische auto's, zonnepanelen of goed isoleren, het draagt allemaal bij aan minder CO2-uitstoot. Meer groen speelt ook een belangrijke rol in ons veranderende klimaat met hittestress en wateroverlast. Overheid, bedrijven en particulieren kunnen hun steentje bijdragen aan een gezonde stad waar het fijn wonen en werken is.

Bob van der Sleen, bewoner van de Elzenstraat. "Ik werd getriggerd door reclame van Interpolis. Met subsidie blijkt het relatief voordelig om een groen dak aan te leggen. Platte daken zetten uit en krimpen door weersschommelingen, een aanslag voor je dak. Een groen dak beschermt tegen zonlicht en verdubbelt de levensduur. Prettig, want vervanging van een dak is een enorme kostenpost. Het werkt 's zomers isolerend zodat het 4 graden koeler is in huis. Dat sprak me gelijk aan. Daarom heb ik een voorstel gemaakt voor de Vereniging van Eigenaren (VvE). Iedereen was het er mee eens om de investering te doen vanuit de onderhoudspot van de VvE." De gezamenlijke aanpak zorgt voor een grote impact.

Voorwaarde voor de aanleg van groene daken is dat de kwaliteit van het dak in orde is en de draagkracht voor de constructie voldoet. Marc Rotmans van Groendakcoach, uitvoerder van groene daken, vertelt: "Volgens mij staat Tilburg bijna op nummer 1 als het gaat om groene daken. Vanuit de actie van Interpolis zijn inmiddels 85 adressen voorzien van groene daken. Wij zijn gemiddeld 2 dagen per week met 2 teams hier aan het werk."

Voordelen

Sedumplantjes nemen veel water op. Minder kans op waterschade, minder belasting voor het riool en een betere luchtkwaliteit zijn het gevolg. Groene daken passen goed in de aanpak van hittestress en waterproblematiek. Het verhoogt daarnaast de biodiversiteit in de stad.

Binnen de gemeente gelden verschillende subsidiemogelijkheden voor het vergroenen van daken en gevels. De regeling loopt tot 31 december 2020 of eerder als het subsidie-budget op is. Meer informatie op tilburg.nl/groenedaken en interpolis.nl/verzekeren/slimme-oplossingen/groene-daken.