Carnaval 2023

13 februari 2023

(Foto: Sheridan Flipse)

Ja ja, wij voelen het al. Nog een paar dagen en dan is het weer tijd voor een van de fijnste feesten van het jaar: carnaval 2023 in Kruikenstad. Dit jaar drink je je drankje voor het eerst uit een statiegeldbeker.

Deze bekers zijn een duurzaam alternatief voor de plastic wegwerpbekers. 

Hoe werkt het?

Ga je je eerste drankje halen, dan betaal je 1 euro of 1/4e kruikenmunt statiegeld voor de beker. Haal je een nieuw drankje, dan wissel je de beker om. Voor een bierpitcher betaal je 3.30 euro statiegeld of 1 kruikenmunt. Als je naar huis gaat, kun je de beker inleveren aan de bar en krijg je je statiegeld terug. Je kunt hem ook achterlaten in 1 van de inleverbakken die op meerdere plekken in de binnenstad staan.

Duurzame evenementen

Het werken met de statiegeldbeker is een volgende stap op weg naar duurzame evenementen. Ook tijdens andere grote evenementen, zoals Koningsdag 2023 gaat de horeca met duurzame bekers werken. Zo blijft de stad schoner tijdens het evenement en wordt er minder plastic verspild. Tilburg loopt hierbij voor op landelijke wetgeving. Die stelt het gebruik van duurzame bekers voor grote evenementen verplicht in 2024.

Wegomleidingen D’n Opstoet

Zondag 19 februari trekt D’n Opstoet door het centrum van Tilburg. Tussen 11:00 en 19:00 zijn veel straten in het centrum afgesloten. In de Piushaven (omgeving Havendijk) zijn er vanaf 10:00 uur al wegen dicht. Dit is namelijk de plek waar alle wagens en de loopgroepen verzamelen. O.a. de volgende straten zijn tijdens D’n Opstoet afgesloten: Piushaven, Prinsenhoeven, Sint Josephstraat, Korte Heuvel, Heuvelring, Piusplein, Paleisring, Stadhuisplein, Stadhuisstraat, Oude Markt, Heuvelstraat, Willem II-straat en de Spoorlaan.  

Het afsluiten van de straten gebeurt in de loop van de ochtend (in ieder geval na 10:00 uur). In de loop van de avond worden de verkeersmaatregelen weer opgeheven. De eindtijd is niet bekend. Parkeren kan de 19e vanaf 10:00 uur niet in de parkeergarages Pieter Vreedeplein, Heuvelpassage en Emmapassage. Bezoekers kunnen hun voertuigen en fietsen parkeren op het Louis Bouwmeesterplein.  

Fiets stallen

Tijdens carnaval zijn er extra fietsenstallingen in de binnenstad. Zoals ieder jaar is er de extra stalling naast de Concertzaal van 17 t/m 21 februari. Deze onbeheerde stalling is 24 uur per dag open. Dit jaar is er ook een extra fietsenstalling aan de Spoorlaan ter hoogte van de ABN/AMRO pand van 17 t/m 21 februari. Deze stalling is beheerd en open tussen 12:00 en 04:30 uur. In beide stallingen is plek voor 500 fietsen. De openingstijden van de andere stallingen staan op de pagina Fietsen in Tilburg op deze website.

EHBO-post en extra toiletten

Naast extra fietsvoorzieningen zijn er ook andere voorzieningen in het centrum tijdens carnaval. Zo is er van 17 februari t/m 21 februari een EHBO-post. Die zit in het pand naast de VVV, aan het Stadhuisplein 327. Ook staan er extra toiletten op meerdere plekken. Waar precies staat op het kaartje op tickettotilburg.nl.