Centaurusvijver schoongemaakt

07 september 2021
Waarschuwingsbord bij de Centaurusvijver

De Centaurusvijver aan de Centaurusweg in Tilburg wordt opnieuw schoongemaakt. In de vijver zitten hele kleine stukjes plastic (microplastic), afkomstig uit het regenwaterriool. Het werk duurt tot uiterlijk 17 september.

Ook wordt er een vuilfuik geplaatst op het riool dat uitkomt in de vijver. Begin 2020 bleek voor het eerst dat er plastic in de vijver zat. Onderzoek wees uit dat dit afkomstig was uit het regenwaterriool dat uitkomt op de vijver. De vijver is toen schoongemaakt en er is een tijdelijk filter in het riool geplaatst. De bedrijven die hemelwater lozen op het riool pasten hun installaties aan om toekomstige vervuiling te voorkomen. 

Controle

Bij een controle door Waterschap De Dommel in mei 2021 bleek opnieuw dat er plastic in de vijver aanwezig is. Dit komt omdat het slib, waarin ook plastic zit, nog niet eerder is schoongemaakt. De aangebracht filter werkte onvoldoende om al het plastic tegen te houden. Daarom neemt de gemeente nu meer maatregelen.

Deze week wordt de vijver opnieuw schoongemaakt. Het riool wordt doorgespoten en het oppervlaktewater wordt schoongemaakt. Daarna wordt de vuilfuik geplaatst die het plastic en ander vuil tegenhoudt. De werkzaamheden begonnen op 6 september en duren tot uiterlijk 17 september. In het najaar wordt het slib in de vijver schoongemaakt. 

Vissen

Tijdens het werk zijn de paden rondom de vijver niet toegankelijk. Vissen is helaas even niet mogelijk.