Centrum Seksueel Geweld (CSG) geopend

29 januari 2018
Foto van een meisje op het bed die aan het peinzen is

Mensen in de regio's West- en Midden-Brabant die een situatie van seksueel geweld hebben meegemaakt, kunnen vanaf 26 januari terecht bij het Centrum Seksueel Geweld (CSG).

Dit centrum zit in het Amphia ziekenhuis in Breda. Het centrum zorgt ervoor dat mensen bij ernstig geweld meteen ergens terecht kunnen. Slachtoffers van aanranding of verkrachting kunnen er terecht. Het is 24 uur per dag open, zeven dagen per week. Het is bereikbaar via het gratis nummer 0800-0188 en via centrumseksueelgeweld.nl. Binnen het CSG werkt een deskundig team met medische, psychologische en forensische expertise samen, zodat een slachtoffer snel en effectief geholpen wordt.

Belangrijke stap

Hans Kokke: "Met het Centrum Seksueel Geweld wordt een belangrijke stap gezet in de brede aanpak van ernstig geweld in de acute fase." Het is een samenwerkingsverband tussen gemeenten en instellingen in de regio’s West- en Midden-Brabant. Het bouwt voor op een samenwerking die al bestaat tussen onder meer de Veilig Thuis-organisaties in Tilburg en Breda. Veilig Thuis is een advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling.

Sluitende aanpak

In Midden- en West-Brabant wordt gewerkt aan een sluitende aanpak van huiselijk geweld, kindermishandeling en seksueel geweld. Medewerkers vanuit verschillende disciplines werken daarin samen. Het CSG sluit aan bij het Family Justice Center in de regio Hart van Brabant, voor  gezinnen waarin sprake is van duurzame onveiligheid. In de regio West-Brabant is dat  het Interventieteam Huiselijk Geweld. Het CSG komt met beide in verbinding te staan. Het centrum is het zestiende in Nederland, waarmee landelijke dekking is bereikt.