CiST verder als onafhankelijke Stichting

30 september 2020
Jongeren praten en spelen gitaar

(Foto: Angeline Swinkels)

Cultuur in School Tilburg (CiST) bevordert de cultuureducatie in het Tilburgse basis- en voortgezet onderwijs. CiST was voorheen een organisatieonderdeel van de gemeente. Vanaf 30 september gaat CiST als zelfstandige stichting verder.

Met deze onafhankelijke positie kan CiST zorgen voor een betere verbinding tussen de cultuurwereld en de scholen in Tilburg en in omliggende gemeenten. CiST wordt een culturele basisinstelling en kan zo verder werken aan duurzame kwaliteitsverbetering. 

Samenwerking

CiST is partner van een groot aantal culturele partners in Tilburg. Met Theaters Tilburg en de Nieuwe Vorst is een pakket aan kernvoorstellingen ontwikkeld, waarbij leerlingen rondom theateroptredens samen met theatermakers en vakdocenten uit Tilburg in gesprek gaan over de voorstelling. Daarnaast werkt CIST bij de ontwikkeling van de uitvoeringsplannen samen met gevestigde partijen als Factorium Podiumkunsten, Art-Fact en Poppodium013, maar ook met de vele zelfstandige kunstenaars en artiesten in de gemeente Tilburg.
 
Lizette Mijland, de nieuwe directeur van CiST: "Op scholen kennismaken met kunst en cultuur kan alleen maar als kinderen intensief contact hebben met de kunstenaars, musici of theatermakers zelf. Als zelfstandige stichting krijgen wij nu een goede zichtbaarheid en een onafhankelijk profiel. Dat is erg belangrijk om de beste mensen uit de cultuurwereld aan ons én aan de scholen te binden. We werken nu aan grote langdurige samenwerkingsprogramma’s om kinderen écht te laten ervaren wat cultuur voor hen kan betekenen." 

Cultuur dichterbij 

Marcelle Hendrickx, wethouder Cultuur gemeente Tilburg: "Door de inspanningen van CiST komt Cultuur in Tilburg voor veel scholieren een stuk dichterbij. En dat is een goede zaak. Zeker in wijken waar cultuureducatie voor jongeren nog niet zo vanzelfsprekend is. Om op een andere manier op een goede manier kennis maken met Cultuur. Juist in deze tijd is reflectie, waar kunst voor staat, zo belangrijk. Er achter komen dat het niet zwart/wit is, dat er altijd grijstinten zijn en meerdere kanten van een werkelijkheid. Dat is uiterst waardevol om op jonge leeftijd te ervaren."

Meer informatie over CiST op de website cist.nl.