Compositie met kernwaarden van Tilburg

04 maart 2020
Componist Erwin Steijlen

In Factorium wordt op 15 maart het project Sound of Tilburg gepresenteerd. Een muziekstuk van componist Erwin Steijlen dat gebaseerd is op de kernwaarden van Tilburg.

Steijlen nodigt alle inwoners uit om het bestaande muziekstuk te bewerken en er hun eigen versie van te maken. Het project is een initiatief van Music First Group in samenwerking met Citymarketing Tilburg en Factorium. De gemeente ondersteunt het project.

Muziek is communicatie


Erwin Steijlen van de Music First Group componeerde de muziek de afgelopen maanden. Over het proces zegt hij zelf: "Muziek is communicatie en muziek is onderdeel van onze identiteit. Ik geloof in de kracht van muziek om mensen te verbinden en een unieke boodschap met beleving uit te dragen. Dat gaat verder dan woorden en beelden. Muziek is een nog grotendeels onderschat maar belangrijk onderdeel in de identiteit van een merk, en hoort zeker ook in de identiteit van een stad als Tilburg." Erwin Steijlen werkt o.a. voor BMW, VW en Netflix.

Steijlen: "We nodigen de stad uit om met de composities aan de haal te gaan. Men kan zich in verschillende categorieën inschrijven. Denk aan basisscholieren, middelbare scholieren, koren, blaasorkesten, maar ook professionele muzikanten of muziekstudenten. Het basismateriaal kan straks worden gedownload via een speciale website."

Playlist

Van alle nominaties wordt een Tilburg Playlist gemaakt op Spotify en andere muziekplatforms. Steijlen: "De uiteindelijke 'Tilburg Tune' wordt in verschillende verschijningsvormen opgeleverd (pop, koor, blaasband, dance) via de website en via sociale media. Daarnaast worden audiologo’s, muziek onder het logo van Tilburg, aangemaakt en die worden via alle sociale kanalen verspreid en iedereen kan deze vrij gebruiken. Geadviseerd wordt dat de gemeente Tilburg het audiologo verder in haar huisstijl gaat opnemen."

Open uitnodiging

Cultuurwethouder Marcelle Hendrickx over de waarde van het muzikale project: "Dit is niet alleen de muzikale klank van een identiteit, maar vooral ook een bevestiging van hoe belangrijk muziek is, voor de stad en haar inwoners. Het is een open uitnodiging aan iedereen die met muziek bezig is om dit geluid eigen te maken in allerlei creatieve uitingen. Het feit dat dit een samenwerking is met alle muzikale inwoners van Tilburg is bijzonder en past ook bij een tegendraadse stad."